ZA SITNICU OSMEH NA LICU

ČELINAC – Savez srpske dijaspore Slovenije sa sedištem u Ljubljani organizovao je humanitarni koncert u Čelincu a prihod usmerio sa ovog programa namenio siromašnoj deci.

U čelinačkoj kino-dvorani nastupilo je više kulturno-umetničkih društava, pesnika, izvornih grupa i drugih stvaralaca koji žive u Sloveniji a poreklom su iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske.

Saša Gajić, predsednik Saveza srpske dijapsdore Slovenije a poreklom iz okoline Gradiške, kaže da je njihova akcija »Za sitnicu osmeh na licu«, koja traje nekoliko godina, veoma efikasna.

-Prihod od ulaznica, dobrovoljnih priloga te novac sakupljen na druge načine dajemo siromašnoj deci, većinom u mestima i državama odakle potiču naši članovi – kazao je Gajić pominjući u tom kontekstu Čelinac, Prnjavor, Kotor Varoš, Kneževo i druge opštine u RS, Srbiji, na Kosovu, Hrvatskoj i Crnoj Gori. On naglašava da su u Čelincu uspostavilii dobru saradnju sa Centrom za socijalni rad, Srpskim kulturnim i prosvetnim društvom »Prosvjeta«, Bibliotekom »Ivo Andrić«, Centrom za kulturu i sport… Osim gosti iz Slovenije, u programu u Čelincu održanom tokom prvomajskih praznika nastupili su i domaći stvaraoci, tamburaši iz Jošavke, harmonikaši Ognjen Panić i Milisav Despić, pevačice etno pesama Tamara Vujić i Kristina Ćumurović te pesnici Vera i Ivana Ratkovac, Slobodanka Marinković, Slavojka Bubić, Slava Stanojević, Slobodanka Đukanović, Saša Gajić, David Tepić, Ljubomir Popović, Miladin Berić, Živko Vujić, Ratko Popović, Ilija Siniša Todorović.

-Kada smo u Savezu srpske dijaspore Slovenije osmislili program odnosno fondaciju »Za sitnicu osmeh na licu«, bili smo svesni da time nećemo rešiti mnoge probleme siromašne dece i njnihovih porodica. Međutim, verovali smo da možemo pomoći, olakašti njihov život, doprineti da njihovo detinjstvo bude lepše i bezbrižnije – kazao je Vedran Vojvodić, aktivista Saveza iz Prnjavora.

Najveći deo donacija prikupljenih ovim putem podeljeno je deci u opštinama Gradiška, Banjaluka, Derventa, Prnjavor, Dvor na Uni, Srbac, Obrenovac, Kosovska Mitrovica, Ljubljana, Celje i Čelinac. Željko Dubravac, urednik kulturno-umetničkog programa Saveza srpske dijaspore Slovenije rekao je da ovim akcijama, osim humanosti i brige za decu, jačaju zavičajne veze te čuvaju srpski jezik, kulturu i običaje u Sloveniji.

Medalka za Ratka Popovića

Ratko Popović iz Čelinca nagrađen je zlatnom medaljom Saveza srpske dijaspore Slovenije za doprinos u akciji »Za sitnicu osmeh na licu« te jačanju saradnje Srba iz Slovenije i Republike Srpske.

 

0