FUDBALSKA LOPTA NA POČASNOM MESTU U GRBAVCIMA POD KOZAROM

gradiska06 ekipa fk 13 skojevki iz grbavacaGRADIŠKA – FK “13 Skojevki” iz Grbavaca kod Gradiške ove godine obeležava osam decenija fudbalske igre u svome selu.

Ovaj klub slobodarskih ideja i duge tradicije svake nedelje okuplja stotine navijača iz Grbavaca i drugih potkozarskih sela. Sada se takmiči u Opštinskoj ligi Gradiška sa ambicijom da prvi stigne do cilja i plasira se u viši rang.
Ovaj zadatak dobili su prvotimci Nikola Zeljković, Dušagradiska03 zeljko blagojevic clan uprave kluban Gajić, Siniša Mrkobrada, Srđan Tulemija, Miodrag Babić, Stefan Kisin, Dušan Cvijić, Bogdan Babić, Almir Krantić, Rade Krstanović, Dejan Bajić, Milan Stupar i Boris Kurelj, trener Radomir Knežević i članovi uprave Dragan i Stevo Ristić te Željko Blagojević.

Među navijačima koji ih prate, popularnim “Sikirantima” su poljoprivrednici, penzioneri, studenti, učenici, domaćice, devojke, mladi i stari, zdravi i bolesni… “Sikirantu” imaju zadatak, u skladu sa imenom da navijanjem, transparentima, pesmom i povicima nasekiraju protivničke ekipe i publiku a time olakšaju svome timu.

-Fudbal je kod nas na prvom mest. Zbog ovog sporta se žrtvujemo, ostavljamo sve poslove, veselimo i sekiramo, pijemo i pevamo, maštamo, vraćmo veru u život i selo, svađamo sa komšijama na tribinama, bodrimo igrače, putujemo na utakmice – ispričao nam je Željko Blagojević nakon nedavnog derbija protiv “Omladinca” u Brestovčini”. Na “vrućem” gostujućem terenu bilo je 700 navijača iz Grbavaca koji su nekoliko dana slavili pobedu.

Svi se ovde hvale dugom i bogatom fudbalskom tradicijom.To je prikazano i na izložbi “Osam decenija fudbala u Grbavcima” u gradiškom “Kulturnom centru”. Đorđe Mikić, priređivač izložbe podseća da FK “13 SKOJEVKI” nastavlja tradiciju predratnog “Seljaka”, poratnih klubova “Obnova”, “Omladinac” i “Trešnjice”. Počeci fudbalske igre u ovom selu pod Kozarom povezuju se sa početkom dvadesetog veka. Prvi fudbalski klub pod imenom „Seljak“ osnovan je ovde 1936. godine.

gradiska07 fk seljak iz 1936 godine
-To je samo tri godine posle formiranja prvog regionalnog FS u Banjaluci. Međutim, postoje pisani tragovi da se krpenjača kao prethodnica fudbalske lopte zakotrljala u Grbavcima 1900. godine, što je ubrzo nakon nastanka fudbala u Engleskoj i Evropi – smatra Mikić. Od početaka do sada, podsećaju Grbavčani, na terenu je prepoznatljiv kozarački mentalitet potrebe za slobodom, za pobedom.

-„Seljak“ je pred Drugi svetski rat aktuelan naziv jer odslikava seoski stalež toga vremena. Kozarski seljaci bili su buntovni, predvodnici promena, ustanici… U Grbavcima je 1910. podignuta buna sa ciljem provođenja agrarne reforme, čime su postali važna progresivna snaga – smatraju u ovom selu objašnjavajući razloge koji su ih tada opredelili da svome klubu daju ime „Seljak“. Prvi igrači bili su seoski mladići puni snage i želje za dokazivanjem ali i ugledne zanatlije, zemljoradnici…

-Posle samo nekoliko godina svi grbavački igrači su loptu zamenili puškom jer je izbio Drugi svetski rat. Sa poljana na kojima su bezbrižno igrali pred očima svojih komšija, sada su otišli u šumu i postali heroji, junaci, oslobodioci – podsećaju mnogi igrači koji su branili boje i čast više klubova ali istog sela. Zato i sada nose ime koje ih podseća na vreme stradanja i prkosa.

Grbavački igrači i klubovigradiska05 djordje mikic priredjivac izlozbe o fudbalu u grbavcima
Članovi FK „Seljak“ (1936.) a time i prvi registrovani igrači bili su Teodor Grandić, Nikola, Risto i Branko Matavulj, Pantelija, Nikola i Pero Tomić, Dragomir Babičić, Dragutin Novaković, Rajko Šmitran, Ljubo Kljajić, Nikola Rašković, Miloš, Rade i Stanko Šestić, Tošo Dragišić, Stanoja Čekić i Mihajlo Turudija.. U FK “Obnova” 1946. godine igrali su Ostoja Novaković, Gojko Šmitran, Rade Dragišić, Obrad Stević, Dobrislav Šestić, Dragutin, Rade, Dušan, Spomenko i Branko Bavrlić, Lazar Perić, Dragutin Novaković… FK “Omladinac” iz 1956. godine činili su Danilo Šukalo, Ljuban Dragišić, Spomenko, Jovo, Vlado i Mile Bavrlić, Duško Ristić, Mićo Kučuk, Panto i Slobodan Stević, Blagoja Blagojević, Momo Samardžija, Milan Šokčević, Drago Zrnić a treber je bio Milutin Pavlović. Boje FK „Trešnjice“ (1968.) branili su Drago, Milorad, Radovan i Milovan Šmitran, Stevo i Rodoljub Bavrlić, Savo, Milan, Gligo, Rade i Drago Čikić, Živko Stojnić, Milenko Čekić, Ilija, Dušan i Đorđo Đurđević, Brane Gagić Šeki, Irfan Dedukić…

Milan Pilipović

0