MILE POPOVIĆ IZ GRADIŠKE NAJVEĆI UZGAJIVAČ JUŽNOG VOĆA I CVIJEĆA U BIH

5Mile Popović, poljoprivrednik iz lijevčanskog sela Gornji Karajzovci, zajedno sa suprugom Milkom i sedmoro radnika svake godine u svojim plastenicima proizvede više od pola miliona sadnica raznog cvijeća. Mile uzgaja i kalemi limun i drugo južno voće, a minule zime u plastenicima je uzgojio i ubrao čak pola tone limuna. Većinu proizvodnje ovaj uzorni poljoprivrednik plasira na području Federacije BiH, od Bihaća do Tuzle i Zenice.

“Cvijeće koje uzgojim završava u Bihaću, Cazinu, Tešnju, Tuzli, Sanskom Mostu i drugim gradovima. Stekao sam veliko povjerenje širom BiH, uglavnom kvalitetom i poštovanjem rokova. Uz cvijeće sam se specijalizirao i za proizvodnju agruma”, priča Popović.

U pravoj fabrici pod najlonom, koju na pet hektara zemljišta čini tridesetak plastenika Mile Popović vodi pravu bitku sa vremenskim prilikama i neprilikama. Visoki snijeg minule zime i kolebljivo vrijeme ovoga proljeća stvorili su mu mnogo problema, ali on se ne predaje.

“Nekada sam se bavio povrćem, prvenstveno proizvodnjom paprike. Ali to je vraški težak i neisplativ posao. Začas naiđe grad ili osvane mraz, a na kraju država uveze povrće i gdje smo, nema nas nigdje”, kaže Mile.

Ovaj rekorder u proizvodnji cvijeća kivan je na administrativne propise u našoj zemlji, koje, kako kaže, ne postoje nigdje u normalnom svijetu. Neki od njih su bizarni i neshvatljivi zdravom razumu.

Osim brojnih fitopatoloških odobrenja imamo i drugih barijera. Da bih mogao prodavati cvijeće moram imati diplomu poljoprivrednog tehničara. Tako sam po stare dane upisao vanredno ovu školu. I gle paradoksa, profesori u mojim plastenicima pokazuju budućim tehničarima, pa i meni , kako se treba raditi, kazuje Mile.

Zahvaljujući rasadnicima Mile Popovića mnoga domaćinstva širom naše zemlje su ukrašena raznovrsnim cvijećem, a u posljednje vrijeme evidentna je i velika potražnja za južnim voćem.3

“Kada bih proizveo deset hiljada sadnica narandži, prodao bi ih za nekoliko dana. Interesantno je koliko bosanskohercegovačko tržište vapi za sadnicama narandže, mandarine, limuna i ostalog južnog voća. Evo ja sam dokazao da je moguće plastenički proizvoditi južno voće, možda će neko od mladih usvojiti moje ideje i krenuti u vlastiti biznis”, kaže Mile Popović, uzgajivač cvijeća i južnog voća iz Gornjih Karajzovaca, sela na tromeđi između Gradiške, Laktaša i Srpca.

Boško Grgić

0