JUGONOSTALGIJA U LIJEVČU

SRBAC – Rade Vujić iz Sitneša kod Srpca, teran nostalgijom za SFRJ i ove godine okupio je prijatelje po ubeđenju koji su zaigrali i zapevali pesme o Titu i Jugoslaviji, ispod jarbola u svom dvorištu, na kojem se vijori zastava trobojka.


Proslava 29. novembra, Dana Republike koja je formirana na Drugom zasedanju AVNOJ-a u Jajcu na ovaj dan 1943. godine, započela je govorima, izjavama za medije a potom partizanskim ručkom. Bogatu trpezu u svojoj kući pripremio je Rade Vujić zajedno sa suprugom Slavicom, sinovima Radišom i Sinišom te kćerkom Janom.

-Ovo je moja krsna slava, praznik o kojem pričam svojoj deci dok se zastava na jarbolu vijori i stalno podseća na srećno vreme koje je nepovratno prošlo. Ako već ne možemo izgraditi društvo nalik onome iz Titovog vremena, niko ne može uskratiti osećaj, emociju i sećanje na lepo i srećno doba našeg detinjstva i mladosti – rekao je Rade Vujić ugostivši i najmlađe članove Folklornog udruženja „Motajički vuk“ iz Sitneša koji su naučili Kozaračko, Užičko i druga narodna kola bez kojih su bile nezamislive proslave državnih praznika u SFRJ. Zastavu trobojku sa zvezdom petokrakom Vujić je ispred kuće, na visoki jarbol, podigao pre četiri godine. Nije slutio da će zahvaljujući tom gestu steći mnogo prijatelja iz celog sveta.


-Mnogi znani i neznani koji ovuda prolaze, putem između Srpca i Prnjavora, zaustavljaju se i svraćaju. Svi su nam dobrodošli, za sve istomišljenike, jugonostalgičare i emotivce koji se slikaju pored zastave u našem dvorištu imamo puno razumevanje, smatramo ih prijateljima – kazala nam je Radina supruga Slavica. Ona takođe podseća da imaju veliku podršku svojih komšija svih generacija.

Branko Pivašević, predsednik SUBNOR-a u Srpcu, kojem su potekle suze, kazao je da su u ovom kraju tekovine bivše Domovine skupo plaćene a život u Jugoslaviji bio bolji od sadašnjem.

-Malo smo imali ali smo se mnogo voleli, poštovali i uvažavali. Deca su imala detinjstvo, omladina posao i perspektivu a ostali dovoljno za sreću – kazao je Pivašević. Danilo Košutić, hroničar Srpca i Lijevča, bivši prosvetar koji je u školskim klupama dočekao i izveo mnoge generacije Titovih pionira smatra da je vreme SFRJ bilo časno a uloga u svetu ugledna i važna. Ahmet Sarač iz Gradiške i Željko Dedić iz Laktaša, Titovi piniri zaodenuti plavim kapama i crvenim marama, muzički nadahnuti, pričali su mladima o svojim pionirskim danima i proslavama Dana Republike.

-To je bio veliki praznik velike države koju smo iskreno i punim srcem voleli. Njenim nestankom nastala je neopisiva praznina u našim srcima a ovakvi trenuci nas vraćaju u to vreme, u san iz kojeg ne želimo da se budimo – kazao je Ahmet Sarač čiju pesmu i harmoniku je, pored ostalih prihvatio i Miroslav Vuković iz Gradiške, časteći društvo spletom partizanskih melodija i pesama pored pune trpeze u lepo uređenoj porodičnoj kući Vujića, prepoznatljivoj po zastavi bivše države.

-Zastava je postal svojevrstan orjentir i centar sela Sitneši. Od kada sam je podigao na jarbol, mnogi objašnjavaju pozicije pojedinih kuća i mesta u slue govoreći da je to pre ili posle, malo levo ili desno od zastave – pojašnjava Rade Vujić, pokretač i inicijator i drugih društvenih aktivnosti u Sitnešima, posebno angažovan na omasovljenu i radu Folklornog udruženja “Motajički vuk”.


Nedavno su oni u svome selu okupili nekoliko stotina uzmetnika iz više zemalja na manifestaciji “Motajičko zimsko prelo” koje, po tradiciji, sledi i proslavu praznika SFRJ, kao što je 19. novembar.

Medijsko oko i uho

Ovaj događaj privukao je pažnju i novinara i TV snimatelja iz ovog kraja među kojima su Obrad Nikićević, Milan Vujić, Marko Ćurić… Iste emocije sa njima podelio je i hirurg Aleksa Sredić iz gradiške Opšte bolnice, poreklom iz Novog Grada gde se takođe, kao reče, verno neguju iste tekovine i vrednosti slavne istorije.

0