MALA OPŠTINA SA VELIKIM PLANOVIMA


DRINIĆ – U Driniću, jednoj od najmanjih i najudaljenijih opština Republike Srpske ima 370 stanovnika a 420 zaposlenih. U drinićkoj Osnovnoj školi su pune učionice, što je retkost u ovom kraju.

Pozitivinim ekonomskim i društvenim parametrima u ovoj maloj opštini ispod planine Klekovače, kaže načelnik Milan Grbić, najviše doprinose domaćinski odnos prema prirodnim resursima, briga za bolji život stanovnika i jasni razvojni planovi.

-Ovde imamo sve što nam je potrebno, opštinsku upravu, komunalne javne ustanove, Dom zdravlja, školu, Šumsko gazdinstvo, Poljoprivrednu zadrugu, Vatrogasni dom, preduzeća za preradu drveta, turističke kapacitete – naglašava načelnik Grbić. U Driniću nema nezaposlenih a osim domaćeg stanovništva na posao u ovu opštinu svakodnevno putuju radnici iz Bosanskog Petrovca, Ključa, Drvara, Potoka, Ribnika i drugih krajiških opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

-Najviše zaposlenih imamo u oblasti šumarstva. Sada nam je cilj da što više finalizujemo ovu proizvodnju. Zimski turizam takođe pruža veliku razvojnu šansu a ukoliko uspemo izgraditi Ski-centar na Klekovači, izvesno je zapošljavanje još 40 radnika – optimista je Grbić koji ne propušta priliku da istakne pomoć Vlade Republike Srpske ovoj Opštini kao i Ministarstva prosvete i kulture RS koje ima veliko razumevanje za potrebe Osnovne škole u Driniću. Ovde nastavu u devet razreda pohađa 89 učenika. Njihov broj je u stalnom porastu a više od polovine đaka putuje na nastavu iz Bosanskog Petrovca, obližnjeg grada u Federaciji BiH. Rajka Đumić, direktorica škole kaže da učenici srpske nacionalnosti iz Federacije BiH putuju prosečno desetak kilometara u jednom pravcu do škole kako bi pratili nastavu po programu Republike Srpske.-Imamo dobre uslove, dovoljan broj iskusnih i vrednih nastavnika koji se trude da učenicima prenesu znanje i ukažu na vrednosti i lepote zavičaja. To potvrđuju i nagrade na takmičenjima te dobar uspeh u nastavku školovanja – kazala nam je direktorica Đumić. Ona je zamolila opštinskog načelnika Milana Grbića i resornog ministra Danu Maleševića koji su ove sedmice posetili školu u Driniću da pomognu nabavku većeg vozila za prevoz učenika. Sadašnji kapacitet od 13 mesta nije dovoljan a školski minibus i po nekoliko puta dnevno prevozi učenike na istoj relaciji jer sve ne može da poveze istovremeno.

-Nama je neophodno i uvođenje produženog boravka u školi jer bi time obezbedili još minimalno desetak učenika. Roditelji dece koji iz susednih opština putuju na posao u Drinić, insistiraju na tome – smatra Rajka Đumić. Njen apel po svemu sudeći naišao je na povoljno tlo u Ministrstvu prosvete i kulture Republike Srpske. Ministar Dane Malešević kazao nam je da u Driniću postoje potreba i uslovi za uvođenje produženog boravka te da nema smetnji da dobiju traženu dozvolu.

-Problem većeg minibusa takođe ćemo razmotriti te pokrenuti proceduru da i to bude rešeno u skorije vreme. Škola u Driniću je po svemu uzorna, gde se broj učenika povećava a nastava izvodi po svim standardima. Zato je važno podržati ih u svemu jer upravo deca i đaci predstavljaju budućnost i unapređuju čine život ovog znamenitog kraja – rekao je ministar Malešević. Učenici Jovana Banjac i Marija Vranješ stanuju u Petrovcu a njihov vršnjak Marko Đaković putuje u školu iz sela Bukovača. Oni kažu da je u Driniću lepo i da vole svoju školu.

-Putujemo pola sata u jednom pravcu, kombi redovno dolazi po nas i vraća nas kući. Zadovoljni smo, imamo dobre nastavnike i učitelje a i škola je lepa, učionice svetle i prostrane – kažu Jovana, Marija i Marko.

Za asfalt 200.000 KM

Javno preduzeće “Putevi RS” i Opština Bosnaski Petrovac izdvojili su 200.000 KM za asfaltiranje puteva i javnih površina u Driniću. U prvom planu je uređenje okoliša Vatrogasnog doma. Novi asvalt u Driniću će poboljšati uslove života u ovoj sredini.

0