AFRIKU ZAMIJENILA SELOM KOD LAKTAŠA

Za razliku od velikih jata roda koje su već prevalile hiljade kilometara leta prema toplim krajevima zemljine lopte, jedna roda je izabrala kraću trasu i umjesto Afrike doletjela u Mahovljane kod Laktaša.

To je za mještane veliko iznenađenje jer se nikada prije, kažu, nije dešavalo da rode dolijeću u jesen nego samo u rano proljeće. Zato su se stanovnici Mahovljana začudili kada su krajem septembra vidjeli rodu na obližnjim pašnjacima, u naselju…

Ona ovdje boravi desetak dana, hranu pronalazi na pokošenim livadama i u kanalima, a često konači u kokošinjcu Mire Novković ili na obližnjim kućama. Dolazak rode u jesen, smatraju naši sagovornici, predstavlja prirodni fenomen koji svako objašnjava na drugačiji način.

Mira Novković i njena komšinica Gordana Švraka pričaju da je roda veoma pitoma, da se ne plaši ljudi i da se kod njih udomaćila.

– Dolazi nam sasvim blizu, hoda po dvorištu i njivi, trčakara livadama, leti cijelim krajem. Zdrava je, često kruži iznad kuća, izviđa ovo područje, vjerovatno istražuje gdje su bare i močvare, gdje ima hrane i vode, ali nas ne napušta. Sa mojim kokošima, koje su isto bijele boje, satima boravi na njivi. Ponekad je pričuvam da joj narod ne naškodi, ne dozvoljavam da izađe na cestu, da je vozilo ne udari – opisuje Mira Novković svoje angažovanje u sferi ptičijeg svijeta, obaveze koje je sama sebi odredila da bi se roda u njenom domaćinstvu osjećala bezbjedno.

Teorije
Svako ima svoju teoriju o ovoj rodi.

– Neko smatra da je zalutala, da nije na vrijeme poletjela s jatom koje je već, bog te pita, gdje stiglo. Ima naroda koji vjeruje da su rodin prirodni sat i kompas poremetili avioni sa obližnjeg aerodroma i da je, prateći letjelice doletjela odnekuda, ovdje kod nas u Mahovljane, da se prizemljila blizu aerodroma – teoretiše Mira Novković.

Podsjeća da u njeno selo rode dolijeću u proljeće, grade gnijezda, legu mladunčad i odlaze u drugoj polovini ljeta.

– Avioni na pistu, a roda na livadu. Ima to neke veze i smisla ali je opet u takvu teoriju teško povjerovati, možda i u crtanom filmu – zaključuju gosti obližnje kafane vjerujući jedino, kako kažu, svojim očima, a za sve druge teorije i zavjere sumnjaju.

Klimatske promjene

Iako je uobičajeno da dolaskom prvih hladnih dana ptice selice napuštaju naše krajeve, ornitolozi su primjetili da se ta situacija djelimično promijenila. Bijele rode, koje smo do sada doživljavali kao tipične selice koje zimski period provode u toplijim prostranstvima Afrike, sada tokom najhladnijeg godišnjeg doba ostaju i kod nas.
– Promjena klime ili nešto drugo, tek svjedoci smo sve češćeg ostanka ovih gracioznih ptica. Kako rode uvijek privlače pažnju ljudi, veliki broj zabrinutih ljubitelja ptica javlja se i obavještava da su rode ostale u njihovom kraju. Misleći da sa pticama nešto nije u redu, građani zahtijevaju pomoć u vidu zbrinjavanja roda – kažu ornitolozi i stručnjaci za zaštitu i proučavanje ptica BiH.

Oni apeluju na ljude da prijave bijele rode koje su ostale u njihovoj okolini, ali da ih ne uznemiravaju.

Mira Novković

Pomoć pticama je potrebna jedino ako nisu u stanju da polete ili u slučaju očigledne povrede.

Iz Ornitološkog društva “Naše ptice“ iz Sarajeva smatraju da je to donekle posljedica globalnih klimatskih promjena. Dražen Kotrošan, predsjednik Ornitološkog društva “Naše ptice“, upozorio je da hladni zimski dani mogu donijeti i probleme za prehranu ptica te iskazao potrebu da im se pomogne u tom periodu. Pomoć je moguća putem različitih vidova prehrane od voća, kriške jabuke, različitih sjemenki, ribe…

Migracija

Rode zimske mjesece provode uglavnom na području Afrike. Ova vrsta migrira u Afriku kroz dva uska prolaza preko Gibraltara i Bosfora. Rode iz zapadne Evrope se sele preko Gibraltara do zapadne Afrike, dok ptice istočne Evrope sele jugoistočnom rutom preko Bosfora u Tursku, Izrael, Jordan te preko Sinajskog poluostrva do Afrike gdje neke zimuju na području Sudana i Etiopije, a veći dio njih migraciju nastavlja do Kenije ili čak Južnoafričke Republike. Manji broj ptica migrira i preko Italije i Malte do Tunisa.

Mlade i stare jedinke uglavnom sele zajedno u velikim jatima. Lete tokom dana i pritom se služe termalnim strujama radi kojih izbjegavaju let preko otvorenog Sredozemnog mora.

Švraka čuva rodu

Penzionerka Gordana Švraka, Mirina komšinica koja živi u Banjaluci, a povremeno boravi u Mahovljanima, kaže da je i za nju roda iznenađenje.

– Nešto se u prirodi poremetilo, ptica se izgubila, ne zna gdje se nalazi. Da joj kod nas nije lijepo, vjerovatno bi odletjela dalje, u Aleksandrovac, Maglajane, Romanovce ili neko drugo selo. Često je posmatram i čuvam – kazala nam je Gordana Švraka.

srpskainfo.com

0