Jubilej Udruženja “Žena i porodica“ iz Gradiške: Dvije i po decenije humanosti i borbe za prava žena

Žene iz Gradiške su humanom misijom, prikupljanjem hrane, odjeće, obuće, stalnim posjetama vojsci na frontu i njihovim porodicama imale važnu ulogu u stvaranju RS, konstatovano je na svečanosti prilikom obilježavanja dvije i po decenije od formiranja Udruženja „Žena i porodica“.


Desanka Rađević, predsjednica ovog udruženja rekla je da su žene, u najtežim vremenima uvijek bile uz svoju vojsku i svoj narod. O tome, pored ostalog svjedoči i izložba dokumenata iz ratnog perioda zajedno sa tri izdanja knjige „Da se ne zaboravi“ priređena u „Kulturnom centru“ povodom 25. godišnjice postojanja gradiškog Udruženja „Žena i porodica“.

-Udruženje je u vrijeme rata bilo svojevrsna spona između naroda i vojske Republike Srpske. Prikupljali smo hranu, pripremali je, pakovali i nosili na mjesta gdje je najteže, direktno na front. To su bili paketi ljubavi koje su brižno pripremale majke, supruge, djeca boraca VRS. Sve to nosile smo na borbene linije, u bolnice, svuda gdje je bilo potrebno – naglasila je Desanka Rađević rekavši da su posjete, vijesti, informacije sa fronta u porodicama željno iščekivane.

-Informacija je zapravo bila najvrjednija. Kada rodbini koja se uvijek sa strepnjom raspitivala za svoje javimo lijepe vijesti, to je za njih imalo najveću vrijednost, davalo snagu, jasno određivalo smisao našeg djelovanja – naglasila je Desanka Rađević na akademiji povodom važnog jubileja. Nakon rata, pojasnila je članica Radojka Antonić, Udruženje se fokusiralo na jačanje uloge žene u društvu, regionalno uvezivanje, afirmaciju tradicije svoga kraja.

Radojka Antonić

-U svakom periodu djelovanja Udruženje je rad usmjeravalo na veoma važne, aktuelne društvene trenutke i zadatke. Rat je jedno poglavlje koje sada predstavlja našu istoriju, poratni period nametnuo je druge obaveze i izazove. Žene iz Gradiške i okoline uvijek su iskazivale veliko interesovanje za sve zadatke koje je vrijeme nametalo – ispričala nam je Radojka Antonić.

Slavka Vasiljević iz Gradiške ističe da je članica Udruženja „Žena i porodica“ 15 godina i da je rad u ovom udruženju oplemenjuje, čini srećnom i zadovoljnom. Udruženje uz podršku gradske uprave Gradiška sada realizuje projekat „Nasilje u porodici“, u okviru kojeg su od 1. jula održane radionice u sedam mjesnih zajednica. Članice “Udruženja “Žena i porodica” uspostavile su i saradnju sa koleginicama iz drugih mjesta Republike Srpske te BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Jadranka Radojčić, predsjednica Udruženja „Ženska alternativa“ iz Sombora koja je prisustvovala obilježavanju jubileja u Gradiški rekla je da već pet godina imaju dobru saradnju i srodne ciljeve.

-Članice naših udruženja su veoma bliske bez obzira na udaljenost. Koristimo svaku priliku da budemo zajedno, osmislimo i realizujemo zajedničke projekte – dodaje Jadranka Radojčić na svečanosti u Gradiški.

Dugačak je spisak gradova sa čijim udruženjima su žene iz grada na Savi uspostavile saradnju. Među njima su Ruma, Inđija, Kula, Aranđelovac, Čačak, Šabac, Banovci u Srbiji, Dalj, Nova Gradiška i Marija Gorica u Hrvatskoj, Pale, Prijedor, Banjaluka, Mrkonjić Grad, Čelinaca (RS) Podgorica (Crna Gora) Livno, Grahovo (Federacija BiH). Tokom gostovanja žene iz Gardiške takmičile su se u pripremanju tradicionalnih jela i izradi ručnih radova.

Dragana Ilić i Radenka Ševa

U Novoj Gradiški nagrađene su peharom za sarmu, na “Zdravofestu” u Gradiški dobile su diploma za raznovrsnost trpeze, treće mjesto su zauzele na “Danu žena na selu” u Bratuncu, pobijedile na “Zlatnim nitima” u Vrnjačkoj Banji…

Članice Udruženja “Žena i porodica” djeluju koristeći vlastiti novac, donacije pojedinaca i kolektiva a među najvećim finansijerima putem projekata su “Ekumenska inicijativa iz Omiša”, UNDP BiH, Centar za promociju civilnog društva BiH, Finansijski mehanizam za implementaciju Džender akcionog plana BiH i lokalna uprava Gradiška.

U programu održanom prošle nedjelje učestvovali su glumci Radenka Ševa, Dragoslav Medojević i Dragana Ilić, pjesnikinja Ljiljana Vujić Tomljanović, novinar Boško Grgić, direktorka Narodne biblioteke Snježana Miljković, pjevačka grupa KUD-a “Kolovit”.

Priznanja

Udruženje u čijem radu je od osnivanja učestvovalo približno hiljadu žena dobitnik je Povelje sa srebrnim vijencem a Desanka Rađević Povelje sa zlatnim vencem Opštine Gradiška.

Okrugli sto

Osim izložbe dokumenata, fotografija i izveštaja Udruženje „Žena i porodica“, planira da krajem oktobra organizuje Okrugli sto na temu rada nevladinih organizacija i položaja žena u porodici i društvu.

Srpskainfo.com

0