DEPONIJU SMEĆA PRETVORILI U PARK

Gradiska 02 Deponiju pretvorili u park foto Milan PilipovicGRADIŠKA – Imanje višečlane porodice Jadranke i Bože Ivaštanin u Kozincima kod Gradiške okruženo je cvećem, ukrasnim biljem i drugim zelenilom.

Na mestu gde je do skora bila seoska deponija smeća sada je lepo uređen park. Zapušteni kanal, leglo insekata, zmija i pacova Jadranka, Božo i njihovi brojni ukućani su zatrpali i zasadili travu koju redovno kose. Ovde planiraju postaviti i klupe, izgraditi mostiće, ljuljaške te druge sadržaje za zabavu i odmor svih generacija u ovom prigradskom naselju.

-Hteli smo svojim primerom pokazati drugima da povedu više računa o životnoj sredini. Ovde se do skora nije moglo proći od smrada i kopriva a sada se miris cveća svuda širi  – ispričao nam je Božo, policajac u penziji a sada uzoran poljoprivrednik, proizvođač žita i pilećeg mesa, kojeg smo sa suprugom i kćerkom zatekli u parku. Podseća da je prvo dovezao nekoliko desetina kamiona zemlje a potom su predano nastavili da uređuju prostor, pretvaraju ideje u stvarnost.Gradiska 03 Jadranka Ivastanin foto Milan Pilipovic

-Ovde se psihički rasterećujem, odmaram posle napornih poslova u njivi i farmi. Moja destočnaa porodica, kćerka, sinovi, snahe, unučad i  majka je posvećena uređenju okoliša. Svi sa nama tu rade i podržavaju nas – ispričao nam je Božo Ivaštanin koji je načinio i korak dalje te prvi zasukao rukave i započeo uništavanje ambrozije u naselju. On smatra da bi svi trebali urediti ispred svoga dvorišta i kuće.

Božina supruga Jadranka koja, pored ostalih poslova, uzgaja cveće u plastenicima, kaže da svake godine ponešto zasadi u svome parku.

Gradiska 04 Zelenilo za odmor i uzivanje foto Milan Pilipovic-To je opštinsko zemljište koje do skora niko nije uređivao niti održavao. Imalio smo problema zbog divlje deponije smeća pored kuće. U tim rupama su se
kupale patike i zmije. Onda smo se dosetili da to uredimo na opšte zadovoljstvo – ispričala nam je Jadranka koja je ove godine zasadila 1.300 ruža i drugih ukrasnih biljaka.

-Ništa ovde nije nastalo bez velikog truda pa i novca. Mi smo velika ali dobro organizovana porodica koja ima vremena za sve. Kada završimo poslove u njivi, bašti, nahranimo  stoku, piliće i drugu živinu, tada se ovde premeštamo, radimo i uživamo u tome. To je naše izletište gde provodimo godišnji odmor – objašnjava Jadranka Ivaštanin, rečita i vredna domaćica koja je pre udaje živela u gradu, na asfaltu a potom se prihvatila seoskog posla i postala primer svojim komšinicama.

Gradiska 01 Bozo Ivastanin kosi zapustene povrsine u svome naselju foto Milan PilipovicVredna porodica

Porodica Ivaštanin godišnje u proseku obrađuje 100 dunuma kukuruza, proizvodi 30.000 sadnica cveća, 150 tona pilećeg mesa, velike količine povrća i druge hrane. Sada na farmi koju su izgradili pre 40 godina imaju 11.000 pilića.

0