DOBRA DELA ZA STARE I BOLESNE

KOZARSKA DUBICA – Udruženje mladih “Fokus” iz Kozarske Dubice brine o 42 starih, bolesnih i usamljenih sugrađana.

U njihovom programu “Dobra dela” učestvuje desetak omladinaca, većinom studenata i nezaposlenih koji na ovj način žele doprinijeti svojoj zajednici.

Nedim Krivdić, student informacionih tehnologija u gradiškoj Visokoj školi “Primus” kaže da su od početka ove godine, podelili 11 hiljada toplih obroka.

-Svakodnevno 42 sugrađanina na kućnu adresu dobijaju po jedan topli obrok. Delimo i hladne obroke, zavisno od potreba korisnika našeg programa kojeg provodimo u saradnji sa Centrom za sovijalni rad – kazao nam je Nedim Krivdić navodeći imena najktivnijih članova “Fokusa”. To su Almir Gorinjac, Arnes Mušić, Aleksandra Dodik, Jovana Gačić, Marina Gačić, Indir Gorinjac, Stojan Mihaljević… Mladi humanitarci iz Kozarske Dubice kažu da su srećni jer svakodnevno pomažu osobama koji ne mogu bez njihovih dobrih dela. Edhem Turkanović (82) iz Kozarske Dubice ističe da dugo živi sam i da mu pomoć mladih predstavlja veliko ohrabrenje. Bez njih bi mi dan bio prazan, kaže Edhem, od jutra iščekujući susret na kojeg se odavno navikao. Pohvale mladima iznela nam je Milka Arsenić kojoj, kako kaže, osmeh i lepa reč znače više od obroka.

-Sat, dva ili tri dnevno za nas nije nikakav problem. U tom periodu podelimo hranu, porazgovaramo sa ljudima, uslužimo ih i za druge potrebe, donesemo lekove, različite potrepštine, pozovemo lekare… Nekima smo obezbedili i ogrevno drvo – kažu članovi Udruženja mladih “Fokus”, zahvalni donatorima koji su prepoznali njihovu ideju i podržali akciju. To su Udruženje “Pomozi.ba”, kafići “Cezar”, “Silvester”, Udruženje građana “Optimisti” iz Prijedora, ćevabdžinice “Ćetava” i “Kamax”, restoran “93”, pekara “Simil”, Opština Kozarska Dubica, fejsbuk grupa “Dubica u srcu”, Aleksa Pilipović, Almir Mulalić, Milena Tanasković, Porodica Stojčić, Branislav Kostić, Alen Krupić, Azra Bejtović… Osim programa “Dobra dela” dubički humanitarci organizovali su i druge akcije, zbog čega su u svojoj sredini postali poznati i hvaljeni od mnogih sugrađana.


-To su projekat “Prvi školski dan” u kojem smo za 150 prvačića obezbedili pribor i torbe, potom “Osmeh za sve” koji podrazumeva kućnu negu i pomoć usamljenima. To se ogleda u obavljanju kućanskih poslova, organizovanju ishrane, higijene, šetnje, odlasku u trgovinu, odvođenju ljekaru, druženju sa korisnicima, što je blisko programu “Dobra dela” – objašnjavaju u Udruženju mladih “Fokus”. Oni takođe organizovali i odlazak siromašnih osoba more u Pulu i Rogoznicu, te u Sarajevo za decu sa smetnjama u razvoju. Atletskom klubu Kozarska Dubica su obezbedili sporsku opremu.

Udruženje “Una”

Udruženje mladih „Una“ iz Kozarske Dubice realizovalo je više projekta značajnih za društveni i ekonomski napredak ove sredine. Njaznačjniji su projekti “Naše dvorište”, “Dubičani daruju od srca”, „Digitalna sigurnost na mreži“, “Naša virtuelna stvarnost” i druge. Cilj projekata je aktivno učešće mladih i podizanje svesti o dobrobiti volontiranja.

M.PILIPOVIĆ

0