DOMAĆA KUHINJA NA PRVOM MJESTU

hrana 1Više udruženja žena iz lijevčanskih sela, zajedno sa gostima iz drugih sredina, predstavilo je tradicionalna jela na “Folklorijadi” u Rogoljima.

Ovo je još jedan pokušaj da se na trpeze vrati zdrava hrana, proizvedena od domaćeg žita, mleka, povrća, začina i drugih sastojaka. Ljubica Mitrović, predsednica Udruženja žena “Majka” iz Rogolja, koje okuplja trideset članica, kaže da one koriste isključivo recepte svojih majki i baka.

-Nekada se ovde zdravije živelo zato što su u ishrani bila više zastupljena domaća jela. To su kukuruzni hleb, kajmak, sir, pite, meso od svinja, junadi i peradi koja se slobodno kretala i hranila u prirodi – uverava LJubica Mitrović. Ona zajedno sa koleginicama promoviše zdravu hranu. Među njima prednjače Branislava Josipović, Radmila, Dragica i Gordana Cvjetković, Zorica Mirjanić, Slavica Milić, Zorica Majdanac, Biljana Sladojević, Snježana Martić, LJubica Koljančić, Vesela Trninić. Osim u svome selu, Rogoljčanke to čine i u drugim sredinama, gde god se ukaže takva prilika.

Na istom zadatku su i članice Udruženja žena “Breza” iz Brezik Laminaca koje su ove godine predstavile svoja tradicionalna jela na više manifestacija. Najviše starih vrsta hrane pripremile su povodom petrovdanskih svečanosti u svome mestu. Tanja Marković, predsednica “Breze” hvali svoje članice. Kaže da starije uspešno prenose svoja znanja i veštine iz kuhinje na mlađe.
hrana 2
-Lamince su u poratnom periodu nastanile i žene izbegle iz drugih mesta BiH i Hrvatke donoseći svoju tradiciju u pripremi hrane. Razmenom tih iskustava uveliko smo oplemenili naše trpeze – kazala je Tanja Marković čije udruženje je takođe u Rogoljima, na “Folklorijadi” pokazalo svoje umeće u kuhinji.

-Karakteristična jela u Brezik Lamincima su maslenica, cicvara i proja. To su pripremali naši stari a sada smo mi ovoj hrani posvetili posebnu pažnju – kažu Slađana Tomić, Rosa Vuković i Joka Kisin.
Žene iz Previje kod Ribnika napravile su pitu rekorderku dugu 1,2 a široku 0,8 metara. – Pita od brašna mlevenog u vodenici je sa krompirom, kajmakom i zeljem. Svako može da bira sa koje strane će uzeti – kaže Anđa Ćulum. Među gošćama u Lijevču bile su i članice Udruženja žena iz Bistrice kod Prijedora koje se takođe truda da sačuvaju od zaborava tradicionlna jela.

Udruženja za proizvodnju zdrave hrane
Na području gradiške, srbačke i laktaške opštine pokrenuto je nekoliko inicijativa za proizvodnju zdrave hrane. Udruženje „Zdrava hrana“ iz Liskovca kod Gradiške proizvodi uglavnom lekovito bilje, a povrće i voće gaje samo na oglednim parcelama.

Proja
Tradicionalno srpsko jelo koje se zadržalo i danas je proja. Spravlja se od kukuruza – projinog braša a vremenom se dograđivala, te se u nju ubacivao kajmak, sir, jaja, masnoće, čvarci. Proja je ipak ostala jedan izvorni tradicionalni srpski proizvod.

0