STUDENTI IZ REPUBLIKE SRPSKE U AMERICI

studenti 1Studenti iz Gradiške, Banjaluke, Prijedora, Trebinja i drugih gradova u RS, zajedno sa kolegama iz nekoliko susednih zemalja, bili su akteri više duhovnih svečanosti u ovoj zemlji.

Najznačajniji događaj za njih, samo nekoliko dana pre povratka kući početkom septembra, bio je susret sa srpskim patrijarhom Irinijem koji je došao u višednevnu posetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskim zajednicama u Americi.

-To je za nas važan događaj kojeg ćemo dugo pamtiti, posebno zbog susreta sa našim ljudima daleko od Srpske i Srbije. Ovde smo takođe radeći različite poslove zaradili dovoljno za narednu školsku godinu – kazali su studenti koji su “EuroBlicu” poslali pismo i nekoliko fotografija o svojim aktivnostima. Tokom četvoromesečnog boravka u Americi, gde su većinom angažovani u oblasti ugostiteljstva i turizma, oni su uspostavili čvrste veze sa svojim sunarodnicima u Los Anđelesu i drugim gradovima. Branislav Zorić iz Gradiške kaže da su posebno impresionirani posetom srpskim bogomoljama, mestima najčešćih okupljanja Srba koji su davno došli u ovu zemlju ali se nisu odrekli svoga identiteta, kulture, tradicije, običaja…

-Naša studentska delegacija iz RS prisustvovala je kanonizaciji i proglašenju svetim misionara srpskog porekla, episkopa Mardarija Uskokovića i arhimandrita Sevastijana Dabovića u sedištu studenti 2Eparhije zapadnoameričke u Alhabri /Los Anđeles/. To je za nas velika čast – rekao je Zorić, inače student Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci.

On ističe da je na molitvi koju je predvodio srpski patrijarh bilo više od hiljadu Srba iz cele Amerike. Zorićeve kolege Nikola Damjanović i Ognjen Cvijanović iz RS, Ivana Kalajdžić, Davor Tarajić, Dubravka Gojković, Predrag Jovčić, Ivica Ćurčić i Dušan Popović iz Srbije, Angela Dimeska i Kristina Ilievska iz Makedonije te Bugarke Rosita Minkovska, Kristina Vidrasko i Aleksandra Rusu takođe su bili akteri velike pravoslavne svetkovine.

Oni kažu da im je to omogućio Milan Panić, bivši predsednik Vlade Srbije i američki biznismen srpskog porekla kojeg su upoznali u hotelu, gde su radili. Ubrzo je sve preraslo u prijateljstvo a Panić je srpske student srdačno ugostio, interesujući za mesta i krajeve iz kojih su došli.

-U Americi smo, osim Milana Panića upoznali mnogo Srba poreklom iz RS, Srbije i drugih država bivše Jugoslavije. Oni su veoma zainteresovani za našu zemlju, za mesta svojih predaka.

Podrška predstavništva RS u SAD
Obrad Kesić, šef predstavništva RS u SAD-u, kažu srpski studenti, ponudio nam je pomoć i saradnju, družio se sa nama. – Tokom četiri meseca upoznali smo još jedno lice Amerike ali i veliko srce naših ljudi koji tamo žive – poručili su “EuroBlicu” srpski studenti.

0