DVA I PO VEKA NE BLEDI SEĆANJE NA MLADOG SPORTISTU

GRADIŠKA – Stanovnici podgradačkog kraja već 26 godina organizuju šahovski turnir te druge programe kojim čuvaju uspomenu na Svetu Guskića, inženjera šumarstva, šahistu i fudbalera koji je poginuo krajem rata.

Guskića njegove komšije, radne kolege, šahisti i sportisti pamte po skromnom ponašanju, velikoj posvećenosti svojoj struci u Šunskom gazdinstvu „Gradiška“, ljubavi prema drevnoj igri na crno-belim poljima i fudbalskom timu „Slobode“ iz Donjih Podgradaca. Radislav Šljivar, jedan od inicijatora memorijalnog šahovskog turnira koji se svake godine održava sredinom februara seća se Svetinih prvih interesovanja za šah. O ovom mladiću koji je u uniformi VRS poginuo 1994. u 33. godini priča sa velikim poštovanjem.

-Mi stariji, često smo igrali šah u seoskoj kafani u Donjim Podgradcima. Sveto, u to vreme srednjoškolac čekajući autobus ulazio je je unutra, pratio šahovske partije i odmah pokazivao interesovanje za ovu igru. Tako je, uz našu pomoć brzo napredovao i veoma rano postao ozbiljan konkurent svima nama, uvažen član brojne šahovske porodice u Podgradcima – ispričao nam je Šljivar koji o Sveti Guskiću govori sa izuteni poštovanjem i uvažavanjem. Vest o Svetinoj pogibiji pobudila je ideju o memorijalu, događaju na kojem će svake godine sećati se njega, pričati mladima o zavetu trajnog čuvanja uspomene.

-Već prve godine nakon Svetine pogibije, dogovorili smo se da organizujemo Memorijalni turnir pod njegovim imenom. Osim toga našem Šahovskom klubu dali smo ime „Sveto Guskić“. Među inicijatorima bili su Brane Mirković, Mirko Malešević, Drago Kević, Branko Savić, Ljubo Zrnić… – seća se Šljivar. U Donjim Podgradcima već 26 godina se u školi, domu, ugostiteljskim i društvenim objektima okupljaju Guskićevi prijatelji, komšije, fudbaleri i šahisti, mnogi koji su ga poznavali i voleli.

-Njegov moralni lik, lepota njegove duše, iskrenost, čast i poštenje, vrednosti koje je stekao u svojoj porodici, nasledivši sve to od oca Vlade i majke Anke, presudno su uticale na očuvanje uspomene, sećanje na Svetu koje ne bledi nego svake godine postaje snažnije. I ove godine tri dana smo pričali o njemu, iskrenom i odanom prijatelju – kazali su Branko Savić, poreklom iz obližnjeg Miloševog Brda, Svetinog rodnog kraja i Darko Palavestra iz Beograda, Svetin kolega iz studentskih dana. Oni su ove godine prešli dug put da bi bili akteri turnira i oživeli uspomenu na Svetu Guskića.


-Tužni smo što Sveto odavno nije među nama. To nas čini žalosnim ali se u nekom smislu osećamo ispunjeno, zadovoljno zato što smo ovde uvereni da njegov lik ne bledi, da njegovi prijatelji i komšije na godišnjicu njegove smrti (8. februar) ali i posle toga pričaju o Sveti. To je ohrabrujuće – smatra Darko Palavestra. Milan Ljepojević član Organizacionog odbora rekao je na zatvaranju dvodnevnog turnira u Donjim Podgradcima da on neguje šahovsku igru te šalje poruke kontinuteta sećanja i očuvanja moralnih vrednosti, koje je u sebi nosio Sveto Guskić.


– Mi, Guskićevi prijatelji uvek ćemo negovati uspomene na njega, organizovati šahovski turnir na kojem učestvuju sve generacije, jačati fondaciju u korist vrednih učenika podgradačke škole i ponavljati da voljeni nikada ne umiru, nego žive u srcima prijatelja – kazao je Milan Ljepojević.

Pobednici

Na ovogodišnjem turniru učestvovalo je 23 šahista. Pobjednici su Ljupko Mikić u seniorskoj i Neven Škorić u đačkoj konkurenciji.

Fonadacija “Sveto Guskić” i ove godine je na predlog nastavničkog veća Osnovne škole “Mladen Stojanović” Gornji Podgradci nagradila dvoje učenika. Po 100 KM dodeljeno je Mariji Lukić iz Podgradaca i Vedranu Bubulju iz Vrbaške.

 

0