NOVI ŽIVOT VIOLINE PAVLA PAUNESKUA

GRADIŠKA – Solistički koncert Nikoline Kalajdžić, studentice četvrte godine Muzičke akademije iz Banjaluke održan u “Kulturnom centru” Gradiška obeležila je violina na kojoj je prethodno svirao Pavle Paunesku, poznati gradiški virtouz na ovom instrumentu.

Violina Mađini je u svojim žicama sabrala više od 200 godina. Smatra se da je četvrta po vrednosti, nakon Stradivarija, Gvarnerija i Amatija, kazala je Svjetlana Paunesku, Pavlova kćerka.

-Iuzeztno mi je zadovoljstvo i čast što ću od sada svirati na violini, koja je prethodno pripadala našem uvaženom violinisti, profesoru Pavlu Pauneskuu. Drago mi je što će ova violina nastaviti da živi u mojim rukama i što na taj način ostaje u našem gradu – kazala je Nikolina nakon što je preuzela violinu od Svjetlane Paunesku koja je pojasnila da je reč je o violini „Paulo Mađini“, specifičnog zvuka za koju je vežu mnoge uspomene.


-Moj otac je želeo da nakon njegove smrti, violinu predam drugom violinsti. Smatrao je da će violina samo tako nastaviti da i dalje živi, u protivnom biće samo beskoristan komad drveta. Dugo sam tražila osobu koja će naslediti ovu violinu – kazala je Svjetlana obrativši se publici u “Kulturnom centru”. Ona je veoma emotivno govorila o svome pokojnom ocu, njegovoj violini i muzici hvaleći opus Nikoline Kalajdžić.

-Pre petnaest godina upoznala sam našu mladu violinistkinju Nikolinu Kalajdžić i odlučila da violinu poverim upravo njoj, jer smatram da je izuzetno talentovana. Između Nikoline i ovog instrumenta, rodila se ljubav koja će još dugo trajati – navela je Paunesku. Nikolina Kalajdžić violinu je počela da uči sa sedam godina u OMŠ „Branko Smiljanić“ u Gradiški, gde je stekla osnovno muzičko obrazovanje. Srednje obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“, a sada je na završnoj godini Akademije umetnosti u Banja Luci. Prvi solistički koncert održala je pre četiri godine na kraju srednjoškolskog obrazovanja i, kako kaže, od tada se mnogo promenilo u njenom sviranju. Osvojila je mnoge nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Pre dve godine postala je član Banjalučke filharmonije. Nakon skorašnjeg diplomiranja na Akademiji, kazala je Nikolina posle solističkog koncerta, planira nastaviti školovanje i muzičko usavršavanje.


-Želim da sviram solo, sa orkestrima, kamernim ansamblima… Voljela bih da se bavim i prosvetnim radom. Imam velike i ambiciozne planove – kazala je mlada i uspešna umetnica iz Gradiške.


Izazov vlastite publike

Nikolina se gradiškoj publici predstavila kompozicijama Pabla Saraseta, Ludviga Betovena, Johanesa Bramsa i mladog kompozitora Hajrudina Muhića. -Uvek mi je posebno zadovoljstvo nastupati pred svojom publikom u svom gradu, da pokažem sugrađanima šta sam naučila i koliko sam napredaovala – kazala je Nikolina Kalajdžić.

Milan PILIPOVIĆ

0