DVOJNIK DEDA MRAZA

GRADIŠKA – Službenik u „Kulturnom centru“ Đorđe Mikić je najpopularniji Deda Mraz u Gradiški kojem za ovu ulogu nisu potrebni maska niti šminka.

Ovaj referent za kulturu, dolaskom zime dobio je glumačku ulogu jer neodoljivo podseća na Deda Mraza. To su, među prvima prepoznali u „Kulturnom centru“ te su u “Zimskom gradu”, otvorenom sredinom decembra, odredili počasno mesto za Mikića tojest svoga Deda Mraza.
|
-Jeste to počasno mesto ali i velika obaveza. Postao sam veoma tražen u “Zimskom gradu”, gde delim paketiće ali i izvan toga prostora. Zovu me sa svih strana, gostujem po kućama i stanovima, deca mi pišu pisma koja čitam i odgovore šaljem – opisuje Mikić svoju ulogu, okružen mnoštvom knjiga punih prigodnih pesmica i priča. Na zidu, u kancelariji su i crteži sa njegovim likom a na vešalici crveni ogrtač sa opasačem i pantalone.

-Imam i crvenu kapu ali mi ona nije neophodna jer moja brada i kosa su bolje, prikladnije, uverljivije od svake maske. Ja zapravo nisam glumac nego dvojnik Deda Mraza kojem deca veruju a sa mnom se slikaju i odrasli. Ja sam Deda Mraz i zimi i leti, tokom cele godine – hvali se Mikić svojim jedinstvenim izgledom, zbog kojeg je stekao zavidnu popularnost u gradu pored Save. On kaže da ga sugrađani presreću na ulici, svuda gde se kreće, zaustavljaju, raspituju o imidžu i njegovoj ulozi na pozornici „Zimskog grada“, gde se svakodnevno okuplja mnogo dece i odraslih.

-Ja sam ministar zime, snega i mraza. Mandat kojeg je potpisao Željko Blagojević, direktor „Kulturnog centra“ traje do kraja januara. Posle ću proceniti da li ću obrijati bradu, skratiti kosu i odreći se ove uloge. Za sada ona mi najbolje odgovara jer sam jedinstveni Deda Mraz, glavom i bradom – priča Mikić okružen mnogim mališanima koji ga znatiželjno posmatraju, čekaju na red da se sa njim slikaju pored Maše i Mede, jelena, okićene jelke ili u drvenim sankama punim paketića. Glumac Draško Vidović, direktor „Grad pozorišta“ već je gradiškog Deda Mraza angažovao za svoje predstave. Njegove uloge su epizodne ali bitne, navodi Vidović, pozirajući sa Mikićem. Obojica očekuju da 2017. godina donese više sreće, Deda Mraz priželjkuje mnogo snega a glumac više pozorišnih premijera i bolje dane za svoje predstave.

Milan Pilipović

0