PLESOM BRIŠU GRANICE MEĐU LJUDIMA I DRŽAVAMA

SRBAC – Plesni par Nika Jelić (20) iz Zagreba i Svetislav Savanović (21) iz Srpca su ovogodišnji prvaci BiH u standardnom plesu. Oni su ovaj uspeh postigli na takmičenju u Sarajevu.

Zlatnom medaljom sa državnog prvenstva ovo dvoje mladih studenata (Nika građevine u Zagrebu a Svetislav prava u Banjaluci) obogatili su vitrine srbačkog Plesnog kluba “Ritam” kojeg su pre dve decenije formirali Svetislavovi roditelji i bivši plesači, Viktorija i Branko. Njih dvoje su u Srpcu probudili plesački duh među mnogim generacijama a takmičari iz ovog gradića u RS su rekorderi po broju nagrada i medalja na takmičenjima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji, Rusiji, Ukrajini, Španiji, Austriji, Nemačkoj…

-Najmanje polovina stanovnika Srpca, malog grada pored Save, steklo je plesačko iskustvo u našem klubu, osetilo lepotu pokreta i izazove velikih scena u regionu – ispričao nam je Branko Savanović navodeći mnoge uspehe kojima su zasenili Banjaluku, Bijeljinu, Tuzlu, Sarajevo i druge gradove. Viktorija Savanović je bivša višestruka prvakinja Ukrajine i Sovetskog saveza u više plesnih disciplina. Branka je upoznala 1991. godine, zbog ljubavi napustila rodni Harkov, opevan u mnogim pesmama preselivši se u Srbac, na početku strašnog rata.

-U to vreme izbrisala sam sve granice u svojoj glavi, na svetskim meridijanima, među ljudima i otišla kamo me srce vodilo. Sada Svetislav, koji od detinjstva sledi Brankovu i moju sklonost ka plesu, nastavlja nekako istim ili sličnim putevima – priseća se Viktorija svoga dolaska u nepoznatu zemlju boreći se da na srpskom sa prizvukom ruskog jezika opiše svoje emocije. Ushićena je uspesima sina Svetislava i savršenim nastupima koji mame uzdahe i aplauze.

– Srećni smo kada vidimo njega i Niku kako se žrtvuju za ovu čaroliju na sceni, predaju se beskrajnoj igri i njenoj lepoti – objasnila nam je Viktorija Savanović nakon novogodišnjeg, veoma uspešnog nastupa “Ritma” u Gradiški. Zagrepčanka Nika hvali se ovom saradnjom, podrškom svojih roditelja i ohrabrenjem Savanovića.

-Ma divno mi je ovde. Svetislava sam upoznala na turnirima i kampovima, odlično se slažemo i poznajemo. Svaki pokret i koreografiju temeljito pripremamo. Ponekada na treninge dolazi on u Zagreb ili ja u Srbac, mnogo putujemo, nastupamo. Ništa mi nije teško jer se osećam lepo. Kada izađemo na scenu čini mi se kao da je moj ceo svet – otvorila nam je Nika dušu nakon nastupa u Gradiški. Svetislav je prethodno za partnerke imao Slovenku Hanu Ravnikar, Hrvaticu Deborah Šuker, Bosanku Evelinu Kajtazović te Ivanu Santrač iz Banjaluke i Oliveru Ćosić iz Srpca.

-Sa Nikom sam nastavio internacionalnu karijeru. Ona je veoma posvećena plesu i zato uspesi ne izostaju. Pripremamo plesne šou koreografije. Biće fenomenalne, sto odsto – samouveren je Svetislav. Zahvaljujući njemu i njegovoj porodici Srbac je velikim slovima ucrtan na plesačku mapu BiH i susednih zemalja.

Uspesi

Čak 15 plesnih parova iz Srpca okitilo se zlatnim medaljam na prvenstvima BiH a postali su, među ostalim uspesima, prvaci Evrope u latinoameričkom plesu. Među parovima koji se sada takmiče, osim Svetislava i Nike su Živojin Suvajac i Isidora Cvijetić te Mija Milanković i Momir Adamović. PK “Ritam” nedavno je otvorio sekcije u Gradiški, Derventi, Modriči i Brodu.

Milan Pilipović

0