EGZOTIČNE NOVČANICE I RAZGLEDNICE IZ SEVERNE KOREJE

GRADIŠKA – Razglednice sa likom Kim Džong Una, Severne Koreje, vojnih parada i omladinskih sletova, čine deo nesvakidašnje kolekcije Borisa Polovine iz Novog Sada koju je pokazao u Gradiški.

Ovaj informatičar poreklom iz Dobrog Sela kod Donjeg Lapca, osim razglednica iz Severne Koreje, opsednut je novčanicama iz celog sveta. Primarno mesto zauzimaju udaljene, egzotične i nama malo poznate zemlje.
-Vrednost moje zbirke je emotivnog karaktera jer gotovo svaki eksplonat ima posebnui priču, značaj, specifičnost… Naigled je to spektar svakojakih šara i boja satkan od razglednica i novčanica mnogih zemalja – opisuje Polovina svoju zbirku koju je nedavno pokazao u Gradiški. To je bio njegov prvi dolazak u grad na Savu, gde ima prijatelje okupljene u Udruženju „Denarijus“. U saradnji sa kolekcionarima sa različitih meridijana Boris vidi smisao svojih interesovanja.

-Razglednice iz Severne Koreje svima su zanimljive. Sakupio sam ih na različite načine, uglavnom razmenjivanjem, neke sam dobio na poklon… One su veoma atraktivne i vrlo slikovito govore o ovoj zemlji, njenom političkom uređenju, društvenim odnosima, kultu ličnosti, ekonomskoj snazi, prirodi i koječemu – opisuje Boris Polovina, informatičar iz Novog Sada koji je u nesvakidašnjim kolekcijama pronašao područje zabave i opuštanja. Posebno poglavlje su novčanice iz egzotičnih zemalja, Vijetnama, Venecuele, Surinama, Sijera Leone…

-Ove novčanice, na veoma originalan način govore o zemljama iz kojih potiču. Za mene su novčanine ogledalo svake zemlje, u svakom pogledu. Imam novčanice iz četrdeset zemalja, neke su i sada u opticaju a neke pripadaju prošlosti. U svakom slučaju su zanimljive – opisuje Boris svoju kolekciju koja redovno izaziva veliku pažnju. Karakteristično je da on čuva i novčanine koje su bile u opticaju u Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj u vreme rekordne inflacije.

-Novčanice iz toga doba imaju svoju numizmatičku vrednost. Tako novčanica od deset milijardi koju je štampala Narodna banka Republike Srpske 1993. godine ima cenu od 20 KM. Istu numizmatičku vrednost ima i novčanica od pet miliona dinara, sa likom Petra Kočića iz iste godine. Naravno, o tom vremenu i novcu sve nam je poznato ali podsećanje uvek ima smisla – navodi Polovina koji bi voleo, da svoju kolekciju obogati novčanicama iz Nove Kaledonije. Reč je o pacičkom franku.

-Nova Kaledonija sastoji se od jednog velikog otoka, Grande Tere sa 16.372 kvadratnih kilkometara i više manjih otoka. Ukupna je površina Nove Kaledonije koja se nalazi daleko u Tihom okeanu je čak 18.576 kvadratnih kilometara, što znači da je veća od Crne Gore, a ne zaostaje mnogo ni za Slovenijom i Izraelom. Na njoj živi oko 270.000 ljudi raznolikog porijekla, od Kanaka preko Polinežana i stanovnika jugoistočne Azije do Europljana – iznosi Boris detalje geografske lekcije o zemlji koja ga sada veoma interesuje u numizmatičkom smislu.

Valute

Boris navodi imena valuta koje sakuplja – to su vijetnamski dong, venecuelanski bolivar, surinamski dolar, leone… Tu su i novčanice dalekih ali veoma izazovnih zemalja među kojima su Venecuela, Aruba, Jamajka, Dominikanska Republika, Kuba, Bahami, Barbados, Jamajka, Šri Lanka, Mauricijus, Zanzibar, Havaji…

0