EKSPERT ZA ULOV RIJETKIH VRSTA

Dugogodišnji ribolovac Ahmet Sarač iz Gradiške, koji najviše vremena provodi na Savi, ulovio je početkom decembra u ovoj rijeci nekoliko rijetkih vrsta ribe.

Najveće interesovanje ovog alasa pobudio je pastrvski grgeč ili velikousti bas. Ovu ribu, koja predstavlja pravu rijetkost u Savi, kaže Sarač, veoma je teško uloviti. Za to je potreban spektar varalica, vještine i strpljenja.

– Pastrvski grgeč ili velikousti bas je izuzetno izdržljiva riblja vrsta. Ona obitava u toplijim i zapuštenim barama. Ima izduženo mišićavo tijelo puno energije. U odnosu na veličinu bas je zasigurno najborbenija vrsta ribe. To je savršeni predator, neopisivog apetita – kaže Sarač.

Ishrana velikoustog basa, navodi Ahmet Sarač, čine miševi, žabe, hruštevi, mravi, vodeni kukci, crvi, gliste, pijavice, rakovi i sve ribe koje može progutati. Tačnije, bas jede sve osim planktona. On je veliki proždrljivac, kojem ništa ne prolazi neprimijećeno.

– Ako želimo uhvatiti basa, moramo se ponašati i misliti kao bas. To objašnjenje moglo bi se tumačiti apsurdnim, ali je tako. Ovu riblju vrstu treba uhoditi i napadati iz zasjede baš kao što to ona čine sa svojim plijenom – opisuje isksuni ribolovac taktiku lova jedinstvene riblje vrste u savskom ambijentu.

– Ako je bas nagnut prema površini širom otvorenih usta, onda je definitivno nabijen energijom i čeka nešto što će se pomaknuti u njegovom vidokrugu ili pasti na površinu vode. Mjestu gdje namjeravamo loviti treba prilaziti polako i oprezno. Tišina je preduslov za uspješan lov ove ribe – opisuje Sarač vještinu koju zahtijeva lov velikoustog basa.

Njegovo hiperaktivno ponašanje posebno je izraženo u periodu neposredno poslije mrijesta, smatraju ribolovci. Tada napada sve što mu se nađe u blizini i to je jedan od perioda kada ga je najlakše uloviti. Zato se mali broj ribolovaca na Savi može pohvaliti ulovom ove, u poređenju sa šaranom, štukom, somom, kojih je najviše u Savi, veoma rijetkom vrstom ribe.

Svakako najzanimiljivi ribolov na basa je površinski, sa skakavcima, imitacijama miševa, žaba ili ostalih kopnenih kukaca. Njegov snažan skok iz vode oduzima dah, objašnjava ovaj sagovornik Srpskainfo.
– Pribor kojim treba loviti basa je širokog spektra. Dakako, može se ići na nježnije štapove, čak do trojke, ali samo u slučajevima kada koristimo suhe muhe ili male nimfice kojima bi se bas mogao hraniti. Svakako su deblji štapovi potrebni za imitacije miševa od srneće dlake. Ne postoji riba koja je toliki borac koji će se boriti do zadnjeg atoma snage kao pastrvski grgeč ili velikousti bas – smatra Ahmet Sarač poznat u Gradiški i okolini po ulovu savskih kapitalaca.

On kaže da je sada, u vrijeme visokog vodostaja, prilično teško uloviti bilo koju vrstu ribe, jer je ona u jatima, duboko u vodenim zimovnicima. Ipak, iskusni ribolovci iz Gradiške, među kojima prednjači Ahmet Sarač, i za to imaju rješenje. Osim basa, u njegovom čamcu su i druge riblje vrste.

Bas ulovljen i u Srpcu

Dugogodišnji ribolovac Dragan Tomić iz srbačkog sela Korovi u Savi je ulovio basa, pohvalili su se u SRD „Bistro“ Srbac.

– Kada sam ulovio ovu ribu, nisam odmah znao o kakvoj je vrsti riječ. Pomogao mi je katalog, gdje sam nesumnjivo utvrdio da je američki bas – kazao je Dragan Tomić, dugogodišnji član Sportsko-ribolovnog društva „Bistro“ iz Srpca.

srpskainfo.com

0