Za šahovskom tablom borili se dječaci i velemajstori

Memorijalni turnir u čast Remze Suhonjića, koji je preminuo prije 5 godina, okupio je početkom decembra u Gradiški 82 igrača iz nekoliko država, čime je potvrđena duga i bogata tradicija drevne igre na crno-bijelim poljima u Lijevču.

Pobjednik ovog masovnog rejting turnira, koji su organizovali šahovski klubovi Kozara i Liskovac, jeste Dalibor Stojanović, velemajstor iz Bjeljine. Drugo mjesto zauzeo je velemajstor Milan Vukić iz Banjaluke, a treće međunarodni majstor Aleksandar Savanović, takođe iz Banjaluke.

Vladimir Subotić, predsjednik Šahovskog kluba Kozara, kaže da je turnir veoma uspješan, te da je Gradiška potvrdila da njeguje šahovsku igru.

– Učestvovala su dva velemajstora i dva internacionalna majstora, kao i više FIDE majstora. Ipak, najvažnije je veliko interesovanje učesnika i ljubitelja šaha, koji su se takmičili cijeli dan, a potom družili razmjenjujući šahovska iskustva – rekao je Subotić naglasivši da su umijeće pokazali igrači svih generacija.

Najmlađi su bili sedmogodišnji Ahmed Kekić iz Otoke kod Bosanske Krupe i njegov tri godine stariji kolega Nikola Đukić iz Teslića. Među osnovcima, učesnicima turnira u Gradiški je i Maksim Savanović iz Banjaluke. Oni su ovdje obogatili šahovska iskustva od višestruko starijih Radomira Kondića iz Prijedora, Spomenka Bavrlića, Dragutina Đurđevića iz Gradiške, Vlade Narančića iz Banjaluke…

Milenko Pavlović, predsjednik Skupštine grada Gradiška, prilikom otvaranja turnira pohvalio je angažovanje šahista koji čuvanju uspomenu na Remzu Suhonjića, bivšeg šahistu, fudbalera, ljekara, političara i humanistu.

– Remzu je volio ovaj grad i njegove ljude. Mnogima je pomagao, doprinosio njihovoj porodičnoj sreći, žrtvovao se za djecu, proveo mnogo dana, mjeseci i godina u porodilištu, jer je to bilo njegovo radno mjesto po kojem su ga prepoznavali, pamtili i voljeli – kazao je Milenko Pavlović navodeći da je Suhonjić bio veoma aktivan na društvenom planu u svojoj sredini.

Hikmet Hadžialagić, Remzin dugogodišnji prijatelj i član tima koji je organizovao turnir, rekao je prilikom svečanog otvaranja da je ovo „šahovska misija koju svojim primjerom i uspjesima, poslije smrti kao i za života, širi primarijus Remzo Suhonjić, a podržava njegova kćerka Dalila, profesor engleskog jezika na univerzitetu u Kanadi, koja je novčano pomogla“.

Enes Duratović, Nerka Pranjić i Kasim Dubičanac

– Remzo je u mladosti, uporedo sa fudbalom, zavoleo šah. Nastupao je na mnogim utakmicama Fudbalskog kluba Kozara, a prije i poslije napornih mečeva i treninga, u pauzi učenja tokom gimnazijskih dana u Banjaluci i studija u Zagrebu, igrao šah – ispričao je Hikmet Hadžialagić, sjećajući se Remzine ljubavi prema drevnoj igri.
Remzo Suhonjić je, naveli su Dragutin Đurđević i Spomenko Bavrlić, profesor Kasim Dubičanac, Remzina sestra Nerka Pranjić i prijatelj Enes Duratović, bio uticajan, svestran i uvaženi stanovnik Gradiške.

– Nekoliko godina bio je odbornik u SO Gradiška i poslanik u NS RS, ali je uvek imao vremena, motiva i ljubavi za šahovsku igru. Govorio je da šah oplemenjuje. Trudio se da mlade uvede u taj čarobni svijet kombinatorike na crno-bijelim poljima – kazao nam je Dragutin Đurđević tokom turnira održanog u gradiškom „Kulturnom centru“ rekavši takođe da je Remzo Suhonjić zaslužio da ga se sjećamo i pominjemo.

Dragutin Đurđević

Dimitrije Grčić iz Gradiške, glavni sudija turnira, i njegov pomoćnik Halim Hutinović iz Zavidovića, prilikom proglašenja pobjednika zaključili su da Gradiški pripada šahovski vrh regije.

Nesuđeni protivnik Lajoša Portiša
Prilikom gostovanja u Gradiški poznatog mađarskog šahiste Lajoša Portiša 1987. godine, jednog od kandidata za prvaka svijeta, Remzo Suhonjić je zbog obaveza u bolnici izostao sa šahovske simultanke.

– Remzino mesto na simultanci sa Portišem, jednim od pet najboljih svjetskih šahista toga vremena, ostalo je upražnjeno jer je pozvan u bolnicu zbog komplikovanog poroda. Sve se sretno završilo ali je on stigao na kraju, tek da se pozdravi i porazgovara s Portišem – ispričao nam je Hikmet Hadžialagić, tadašnji opštinski funkcioner, koji je otvorio simultanku i dočekao poznatog Mađara.

srpskainfo.com

0