FESTIVAL SA IMENOM BIKA NA RAŽNJU

SRBAC – Za brojne goste i putnike koji su na dan “Bik festa” sredinom aprila proputovali kroz Sitneše, pripremljen je besplatan sendvič od srbačke lepinje, mesa od bika na ražnju plus piće po izboru.

Nekoliko stotina meštana ovog i susednih sela srbačke i prnjavorske opštine, okupljenih na inicijaticu KUD-a “Motajički vuk”, lovačkog udruženja i veteranskog fudbalskog kluba, prikazalo je svoju gastronomsku veštinu, folklorno i pevačko umeće, tradicionalnu kuhinju i gostoprimstvo.

-Smisao našeg zborovanja u zbližavanju, vraćanja života i iskrenijeg odnosa među našim meštanima jer smo se otuđili jedni od drugih. To je loša situcija koju želimo menjati jer selo treba da živi a ne da umire i nestaje, da odlazi nepovratno – objašnjava Rade Vujić, predsednik KUD-a “Motajički vuk” iz Sitneša i jedan od inicijatora ovog nesvakidašnjeg okupljanja.

-Dobrovoljnim prilozima kupili smo bika od 700 kilograma, dovezli bačve pića, svako od naših meštana je doneo još ponešto hrane. Pozvali smo prijatelje u goste a svakoga putnika kroz naše selo, toga dana smo počastili ili bratski ponudili hranom i pićem – priča Đuro Usorac, svojevrsni promoter društrvenog života u Sitnešima, bogatom selu živopisnih predela i lepih kuća u kojima se broj stanovnika stalno smanjuje. Mlađi odlaze, kažu, a stariji umiru, što je zvono za uzbunu u Sitnešima, Kaocima, Rasavcima, Nožičkom, Ćukalima i drigim srbačkim selima.


-Samo kolektivnim delovanjem, zajedničkim inicijativama na zbližavanju koje nas je nekada krasilo, kao što je ova, možemo ljude vratili izvornim vrednostima, njihovom identitetu kao temeljnoj vrednosti – zaključio je penzioner Slavko Tatić, višegodišnji čelnik u Mesnoj zajednici Sitneši i zagovornik oživljavanja seoskog života.

-U školi je sve manje učenika, deca nam se ne rađaju, kuće ostaju puste, imanja zapuštena. Ukoliko se ovako nastavi, starce više neće imati ko da sahranjuje osim Opštine. To je žalosno ali istinito i zato se borimo da osmislimo programe kao što je ovaj, da pružimo ruku mladosti i vratimo život u Sitneše i okolinu – zaključuje Tatić uz odobravanje svojih sabesednika Bobana Ivanovića, Miloša Stojkovića i Jevte Popovića. Za to vreme mladi odeveni u narodnu nošnju, Slaven Topić, Milica Stojković i Tamara Novaković iz Sitneša zajedno sa Bojanom Davidoviće, njihovim vršnjakom iz Prijedora dočekuju goste pogačom i domaćom šljivovicom. To je tradicija ovog kraja. Muzičari Darko Railić, Zoran Šević i Milovan Glišić trude se da atmosferu učinu što zabavnijom.


-Naš zadatak je da pevamo i pripevavamo, na svakom mestu i svima koji nisu dostigli prag dobrog raspoloženja – opisuju srbački muzičari svoju ulogu na “Bik festu”. U ekipi koja na vatri okreće bika cela dva dana su Vlado Turčinović, Radovan Rakić, Goran Aleksić i Ostoja Stanić. Zadovoljni su što njihov trud nije uzaludan.

-Oglodan bik do kosti, do rebara je dobar znak. Podelili smo stgotine sendviča i mesa na tacnama, ko god je došao ili prošao kroz Sitneše, ponuđen je porcijom kvalitetnog mesa. Nastavili smo bika dan pre i sastavili više od pedeset sati pored vatre ali ne žalimo truda – raportira Vlado Turčinović brišući peškirom znoj, malo od od vatre a više od posla. Mešu gostima, kažu domnaćini, bila je i ekipa iz Čilea, pripadnika inostranih misija u BiH koji su pohvalili gest u Sitnešima a ponajviše gurmnske specijalitete domaćina.

Koncerti u Nožičkom i Kaocima

U okviru višednevnog “Bik festa” održani su kulturno-umetnički program u Sitnešima i Nožičkom. Članovi KUD-a “Motajički vuk” predstavili su se igrama iz Dimitrovgrada, Leskovca, Vranja i Valjeva. Gosti Motajičkog vuka na ovim koncertima bili su i članovi Srpskog kulturno-umetničkog društva „Derventa“ i Folklorne sekcije „Rasavci“ iz Prijedora. Ratko Lalović, koreograf sitneškog KUD-a ističe da se broj članova u Kaocima i Nožičkom udvostručio i sada ih ima 150 u nekoliko sekcija.

0