HARMONIKA I MEHANIKA NA ISTOJ POZORNICI

gradiska01-dragan-brkic-foto-m-pilipovicGRADIŠKA – Profesor muzike iz Gradiške, nakon završetka školovanja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, radi sa ocem Stojanom u automehaničarskoj radionici.

Novcem kojeg je Stojan zaradio popravljajući automobile, školovao je sina i kupio mu harmoniku vrednu 30.000 KM. Zbog toga sada Dragan, u slobodn o vreme, nastoji pomoći ocu i bar donekle uzvratiti na njegovoj pažnji i razumevanju tokom svoga školovanja. Osim toga, mehanika je, kaže mladi muzičar, njegov druga ljubav jer je odrastao među alatima i automobilima slušajući priče o majstorluku.

-Iz ove radionice roditelji su me školovali. Mehanika i očeve vredne ruke su mi omogućili da ostvatim svoje snove. Red je sada da se bar delimično odužim porodici, bez čije pomoći i podrške ne bih uspeo. Moj otac Stojan voli harmoniku i pesmu. Zato nam je svaki dan lep, zabavan i veseo – priča ovaj mladi profesor muzike kojeg prijatelji zovu Gidra. On je odlučan da svoje školovanje nastavi ali ne zapostavlja ni poslove u radionici.

-Sretan sam što sam na vreme, u roku položio sve ispite. Veoma sam ponosan na svoje studentske dane u Sarajevu, jer ovaj grad je iznedrio najveće muzičare u svim žanrovima. Taj grad i njegovi umetnici za mene imaju poseban duh – priča Dragan koji je nedavno, sa nekoliko kolega u Gradiški organizovao koncert klasične muzike. Ipak, stara narodna pesma i svirika su ga davno impresionirali. Zato, po očevoj želji, kada u radionici poslovi na popravci automobila dođu u problem, Dragan odsvira kola Jovice Petkovića i Imeta Aaljbegovića Šerbe.

-Dobrim notama razveseljavam oca Stojana i brata Željka. Oni često odlože alat i zapevaju sa mnom. Posle svojevrsne muzičke terapije, sve ide bolje i uspešnije. I mušterije vole moju takvu atmosferu pa radionica često izgleda kao pozornica klasične i narodne muzike – ispričao nam je Dragan Brkić koji je već ubeležio nekoliko koncerata u Banaluci, Hanoveru i Hamburgu. Kaže da uživa sa novom harmonikom „Pigini“, koju je platio više od novog automobila.

gradiska-03-dragan-sa-ocem-stojanom-u-mehanicarskoj-radionici-foto-milan-pilipovic

-Svestan sam da moram još mnogo učiti, ali istovremeno nestrpljiv da pokažem znanje među notama. Zato me koncerti raduju, usrećuje i hrabri svaki aplauz publike, pogotovo posle klasične muzike – priča naš sagovornik, odlučan da što pre prokrči put uspeha. U tu je uveren je i otac Stojan. On kaže da je srećan što je Dragan uspešan i ambiciozan.

-Ništa meni nije teško, samo neka on uči, usavršava se i ide dalje. Volim i ja zapevati ali me mehanika davno odvukla na svoju stranu. Zato se Dragan i ja upotpunjujemo, razumemo i funkcionišemo kao jedna osoba – ushićeno nam je ispričao Stojan Brkić iz Gradiške koji se nekoliko decenija bavi automehaničarskim poslom ali su muzika i pesma mnogo duže u njegovom srcu.

Milan Pilipović

0