DNEVNICA U PRIGLAVCIMA I ČARAPAMA

gradiska-02-mijoljka-plete-a-nikola-podesava-igle-i-pletivo-foto-milan-pilipovicGRADIŠKA – Starica Mijoljka Ponjević iz gradiškog naselja Senjak, gde je sa suprugom Nikolom krajem rata doselila iz Jajca, mesečno oplete tridesetak pari čarapa i priglavaka.

Najveći deo ovih ručnih radova Mijoljka proda na pijaci ili kod kuće, mada njena trgovina, kaže, ne cveta. Ipak, bez igale i pletiva ne može jer joj je to davno prešlo u naviku.

-Počela sam plesti dok sam bila devojčica u Natpolju, tome me mama naučila. U početku mi se pletenje i šaranje priglavaka mnogo sviđalo, volela sam raditi a posle je to prešlo u naviku. Umem oplesti sve što oči vide, džempere, rukavice, prsluke… – pohvalila nam se Mijoljka koristeći još poneki lep i sunčan jesenji dan da ispred kuće, okružena stambenim zgradama i pogledima znatiželjnih prolaznika, oplete što više čarapa.
-Ma ona to stalno radi, od jutra do kasne večeri. Primetim često kako drema pletući, zatvori oči ophrvana snom a opet plete, ne popušta.
gradiska-01-mijoljka-ponjevic-plete-carape-za-pijaci-i-za-zimu-foto-milan-pilipovic
Zato sam joj rekao u šali da ću, ako umre pre mene, na njen grob zabosti igle i pletivo umesto cveća i spomenika pa neka plete i na
onom svetu – šaljivo komentariše njen suprug Nikola, medicinski tehničar u penziji koji je u novoj životnoj sredini
pronašao i novo zanimanje.

-Pečem rakiju, po malo pijem i dušu grejem. Mijoljka ponekad promeša kom u kaznju da ne zagori a ja njoj udenem igle i započnem osnovu za čarape. To se kod nas zove udruženi rad. Posle nazdravljamo u naše zdravlje i za svetog Nikolu, našu krsnu slavu čiji naziv sam izrezbario u drvetu i postavio u flašu sa šljivovicom – priča Nikola Ponjević. On i Mijoljka se mogu pohvaliti vrednim rukama jer su, posle izbeglištva i kratkog boravka u Odžaku u Posavini, izgradili kuću u Gradiški i obezbedili uslove za staračke dane.

-Dobro nam je, samo kada bih ja bolje prolazila na pijaci. Par čarapa je deset a priglavaka šest marka, ne može jeftinije a opet slabo ide. Kod kuće su mi pune kutije pletenja. Mladi hodaju bosi a stari nemaju para, u tome je moj problem. Mesečno se nekako sabere do stotinu ili koju marku više. To mi dođe kao mala penzija ili nekoliko dnevnica od pletenja i pletiva – izvlači Mijoljka svoju računicu dok igle, po navici, lete iz ruke u ruku, klupko se odmotava a plet odmiče.

gradiska-05-mijoljka-plete-a-nikola-se-greje-rakijom-foto-milan-pilipovic

Na njenim koljenima je nekoliko pari upravo opletenih priglavaka od ovčije vune koje će u četvrtak, koji prvi dođe, izneti na gradišku pijacu.

Milan Pilipović

0