HERCEGOVCI U ČIKAGU OBELEŽILI SLAVU SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG

Nedavno osnovano Udruženje „Hercegovac“ iz Čikaga ugostilo je u subotu 12. maja prijatelje i članove kako bi zajedno proslavili praznik Svetog Vasilija Ostroškog kojeg ovo Udruženje obeležava i kao svoju Krsnu slavu.

U Hramu Hristovog Vaskrsenja Palmer u Čikagu posle večernjeg Bogosluženja svečanost je nastavljeno u Sali hrama. Domaćin Slave bio je predsednik Udruženja „Hercegovac“ iz Čikaga Duško Magazin koji je uputio poziv Srbima iz ovog dela Amerike da se svojim radom i svjim idejama priključe ovoj srpskoj organizaciji.

Osvećenje slavskog kolača i slavskog žita obavio je starešina ovog srpskog hrama u Čikagu Mile Subotić. On je podsetio na žitja Svetog Vasilija Ostroškog i značaj poštivanja ovog svetitelja.

-Danas smo se okupili ne samo da čuvamo svoj identitet, svoj jezik i svoju kulturu i da budemo ponosni na kraj odakle vodimo porekla, već pre svega da se kod Svetog Vasilija sretnemo sa vaskrsplim Gospodom Hristom. Puno mi je srce što ste upravo ovaj srpskin hram u Čikagu izabrali za dom svoje organizacije, a mi vrata toga doma otvaramo sa radošću ne samo za vas već za sve vaše rođake i prijatelje, istakao je sveštenik Subotić.


Podršku radu udruženja pružili su predsednik Ckveno-školske opštine Palmer Slaviša Stefanović, Udruženje krajiških Srba „Prelo“ i Udruženje Republika Srpska iz Čikaga.

U umetničkom programu učestvovali su guslar Ognjen Gligorević i zdravičar Rajko Trajnić, dok su za večeru služena hercegovačka tradicionalna jela.


Udruženje „Hercegovac“ je početkom ove godine osnovano sa ciljem da otrgne od zaborava običaje, uspomene, zavičaj i velika stradanja srpskog naroda u Hercegovini, i da se, kako je istaknuto i na ovj svečanosti, sazida temelj budućim generacijama da ne zaborave odakle potiču.

S. Dančuo

HRAM SVETOG VASILIJA U ČIKAGU

Najmlađi srpski hram u Čikagu Svetog Vasilija Ostroškog u naselju Lejk Forest u subotu i nedelju obeležio je svoju hramovnu Slavu. Bogosluženja su predvodili starešina hrama protojerej stavrofor Đuro Krošnjar i đakon manastira Svetog Save iz Libertvila Nektarije Tešanović. Svečanost u ovoj parohiji, koja je nedavno obeležila dve decenije, održana je uz osveštenje slavskog kolača i slavski ručak.0