LETEĆA BAKA IZ MAŠIĆA KOD GRADIŠKE

NOVA TOPOLA – Radislavka Todorović (51) je nekrunisana kraljica brzine na motociklu i veštine u upravljanju poljoprivrednom mehanizacijom u Lijevče polju.

Osim mnogih poslova na farmi, gde Todorovići uzgajaju krmače prasilice a u plastenicima proizvode rasadu povrća, ova vredna žena najviše vremena provodi na traktoru. Ona godinama, zajedno sa suprugom Radom i svekrom Ljubom obrađuje rodne i plodne lijevčanske njive. Neobično je, kažu meštaniMašića, bogatog i velikog sela u plodnoj lijevčanskoj ravnici, što Radislavka upravlja traktorom a suprug i svekar plugovima. Mnogi prolaznici zastajkuju pored njihove njive uz seosaki put, čude se i raspituju o ženi na traktoru dok za Mašićane, komšije Todorovića to odavno nije naročita novost.

-Trideset godina, od kada sam se iz Karajzovaca udala u Mašiće upravljam traktorom radeći sve njivske poslove. U našoj porodici se mnogo radi, živimo od poljoprivrede i nema tu podele poslova na muške i ženske. U to sam se i ja uklopila – priča Radislavka koju smo zapazili u kupusu kako upravlja traktorom okopavajući mladi zasad a suprug Rade i svekar Ljubo ručno drže po jedan plug i žurno gaze za traktorom. Sve deluje impresivno a zdrave i napredne biljke u dugim, nepreglednim redovima odslikavaju vredne ruke porodice Todorović i šalju jasnu poruku o uzornim domaćinima.


-Kada sam u momačkim danima, davnih godina video Radislavku kako u njenom rodnom selu Karajzovcima upravlja traktorom i radi na njivi, shvatio sam da je za mene i za našu kuću. Nisam se prevario, mada me tada impresionirala i vožnjom motocikla. Ona juri kao vetar ali ja sa njom ne sedam, ne smem, može srce da mi strada. Bolje je peške živ i zdrav nego polomljen a ona neka jurca kuda joj volja – opisuje Rade Todorović (55) sklonosti svoje supruge. On kaže da na njivi vlada harmonija i da svako od njih troje radi ono što najbolje zna i ume.


-Kuda snaha tera, tuda nas dvojica ukorak gazimo. Sve funkcioniše na najbolji način, zna se čija se sluša i vrednuje. Prihvatili smo da bude kako Radislavka kaže, uostalom ona je za upravljačem pa može kako hoće i kuda hoće – šaljivo njihove odnose opisuje Ljubo Todorović (81) Radislavkin svekar. On je duhovi i šaljiv, uzvraća Radislavka, sa svekrom je uvek zabavno a suprug Rade se, ukoliko malo jače stisnem papučicu gasa a traktor ubrza, ljuti i kritikuje. Tada, veli, svekar prati tempo a suprug zaostaje.


-Ne možemo nas dvojica, tata i ja trčati za traktorom, kada se Radislavka u kupusu ili drugom zasadu, ponekad zanese i pomisli da je za upravljačem moćnog motocikla od 750 kubika, pa ubrza vožnju. Radislavka nama drži tempo i zato smo obojica, Ljubo i ja u punoj kondiciji hodeći stalno za traktorom, kao das mo na utrkama. Ubeđen sam da bismo mogli na atletska takmičenja, ukoliko bi neko organizovao trku za seljake i poljoprivrednike – opisuje Rade kućne odnose i porodične uloge u njivskim poslovima. Njih dvoje imaju kćerku, sina i snahu, troje unučadi. Svako se, vele Radislavka i rade, pozabavio svojim poslovima i zanimacijama ali najveći teret u poljoprivredi nose njih dvoje te svekar Ljubo. Oni se hvale da je ova godina rodna i da će imati šta ponuditi na pijaci u obližnjoj Novoj Topoli, Gradišci ili Banjaluci i da su, pored ostalog raspoloženi, da rade sa velikom voljom i zanimacijom.

Vožnja kao strast

Radislavka kaže da joj je vožnja strast a brzina izazov. Motociklom najčešće putuje u Karajzovce, u posetu roditeljima i rodbini. Nije imala udesa niti padova sa motocikla a traktorom, ko i ostalom poljoprivrednom mehanizacijom upravlja precizno i odgovorno.

-Motocikl ponekad poteram i na jednom točku pa se komšije i narod krste i čude, sve glavom odmahuju a očima uvrću. Nemam vozačku, ništa nisam polagala niti planiram. Svi koji su položili vozačke ispite u Mašićima upadaju u jarkove i kanale automobilima i motocijlima pa čak i biciklima. Jedino sam ja uzorna i po tome pitanju – samouverena je Radislavka, leteća baka u odličnoj kondiciji koja pleni veštinom za upravljačima.

0