INOVACIJE PREDRAGA ŠOKČEVIĆA IZ LAKTAŠA

predrag 1Predrag Šokčević i njegova supruga Kristina, u malom dvorištu u Laktašima proizvode rekordne količine zdravog povrća, voća i lekovitog bilja.

Njih dvoje su to naučili tokom više decenija provedenih u Sloveniji, gde se, kažu, svaki kvadrat racionlno koristi. Tamo gde nema njive i livade, na vrelom asfaltu, moguće je proizvesti dovoljno hrane za svoje domaćinstvo, uveravaju Predrag i Kristina okruženi bujnim i rodnim biljkama, ispred lepe i velike kuće u Ulici Vladimira Rolovića broj 9 u Laktašima.

-Paradajz, pariku, krastavce, mrkvu, tikvice, začinsko, lekovito i ostalo bilje proizvodimo u saksijama. Ne dodajemo hemijska sredstva za rast niti zaštitu, jedino papriku i paradajz prekrivamo najlonima da bi ih zaštritili od nevremena – objašnajva Predrag pokazujući rekordan rod i otežale stabljike u svome dvorištu. Njegova supruga Kristina, rodom iz Kukulja kod Srpca priznaje da u početku nije verovala u Predragove novotarije ali se kasnije i sama uključila u posao.

-Bila sam veliki kritičar, smatrala u početku da Predrag zagogavara nemoguću rabotu, da je to samo beskorisno gubljenje vremena. Sada sam se uverila da nije tako. Umesto cveća u saksijama uzgajam povrće i lekovito bilje – ispričala nam je Kristina pokazujući bujan zasad bosiljka, peršuna i ljute paprike.

U dvorištu porodice Šokčević je i jedinstvena peć višestruke namene koja predstavlja Predragovu najnoviju inovaciju. Osim pečenja mesa, ona sluši i za sušenje lekovitog bilja i voća.

-Temperatura koju strogo kontrolišem, kao i druge uslove u peći, dotiče cevima. U specijalnim koritima sušim bilje koje kasnije koristimo za čajeve, kao dodatak jelu ili piću – objašnjava našo domaćin pored čije kuće zastajkuju mnogi prolaznici raspitujući se o svemu što su videli na malom prostoru, od svega pedesetak kvadrata.predrag 2

-Ovde imamo sve što je višečlanoj porodici potrebno za celu godinu od povrća i voća. U poređenju sa baštama i plastenicima u Lijevču, uvereni smo da su ovi proizvodi zdraviji i ukusniji – nekako uglas govore Predrag i Kristina. Oni apelujući i na druge, da se ugledaju na njihovo iskustvo te sami probaju krenuti istim putem. Kažu da su najsrećniji kada to neko prihvati pa se posle i sam pohvali rezultatima svoje proizvodnje.

Patent za navodnjavanje
Predrag Šokčević kojem su mašinstvo i elektronika osnovno životno opredelenje, posle velikog iskustva u Evropi, proučava mogužnosti korištenja energije vetra za pogon pumpi za navodnjavanje.

Tikve sa Lubine
Oživljavajući sećanja na detinjstvo propvedeno u potkozarskom selu Kijevci, Šokćević pokazuje tikve iz svoje bašte pomoću kojih unuka uči plivanju. –Na tikvama sam i ja na rečici Lubini naučio plivati a taj „patent“ uspešno prenosim na unuka – veliki Predrag Šokčević.

0