TRI LJUBAVI VELIMIRA MILIĆA IZ LAKTAŠA

frulaMasovni skupovi, izleti, lovačaka okupljanja, svadbe i svetkovine u laktaškom kraju nezamislivi su bez Velemira Milića. On je neprevaziđeni majstor kulinarstva, posebno u spravljanju svakojakih vrsta čorbe, pripremi ukusnih i sočnih zalogaja od mesa i povrća. Kaže da ga godinama zovu širom Lijevča i Potkozarja da svojim mirođijama začini velike kaznjeve u kojima se krčkaju obroci za stotine osoba.

-Za pripremu hrane treba imati mnogo strpljenja i ljubavi. To je stalni izazov, iskustvo koje se stalno obogaćuje, unapređuje… Uvek pokušavam pronaći neki novi recept da bih iznenadio goste, pobudio njihovu znatiželju – priča Milić. Njegovi prijatelji u Laktašima i okolini kažu da se malo ko može pohvaliti veštinom u kuhinji kao Velemir kojeg svi, na daleko poznaju po jednostavnom nadimku Vele.

Lovočuvar Borislav Jeremić podseća da je Milić majstor za kulinastvo ali velemajstor za lov na lisice, vukove, jastrebove, kune i druge štetočine u lovištu ali i virtouz na fruli.

-Zbog ovih veština Vele je doživotni grupovođa u Lovačkom društvu u Laktašima. Njegov sluh i osećaj su jedinstveni, fenomenalni… Ulovio je 500 lisica, naravno sa mnom ali mu odajem priznanje i čast. Javno priznajem da je u tome nadvisio mene, tojest svoga učitelja – duhovito o prijatelju iz lova priča Jeremić.

-Uloviti lisicu je veoma komplikovano jer je potrebno biti mudriji i lukaviji od ove zverke. Nije mi teško nepomično stajati satima u šumi, iza debelog stabla ili kakvog kamena, bez snažnijeg uzdaha ili koraka da bih pobedio lisicu, napravio zamku za nju – pripoveda Vele kojeg društvo pažljivo sluša a njegove navode potvrđuje, bez oklevanja i bez najmanje sumnje.

Posle uspešnog lova ili punog kaznja koji se puši šireći opojan miris na daljinu, Vele obično probegava svojoj trećoj ljubavi, fruli koju uvek nosi za pasom. To mu je naviku iz detinjstva, veština koju je davno naučio.

-Zvuk frule je melem za dušu, radost i lepota bez koje ne bih mogao. Frula me opušta, hrabri kada je teško, stimuliše u svakodnevnim životnim iskušenjima. Volim stare srpske pesme, krajiški melos, zavičajne teme iz Lijevča i Potkozarja – pripoveda Milić pokazujući da frulu jednako uspešno svira duvanjem na usta ali i na nos. Kaže da je to usavršio davnih godina a sada samo vežba i održava frulašku kondiciju.

Uspešan poljoprivrednik

Velemir Milić živi u Petoševcima kod Laktaša gde se bavi poljoprivredom. Najviše proizvodi povrće i uzgaja stoku ali ga to ne sprečava u mnogim društvenim aktivnostima.

0