IZ VODE IZVUKAO DAVLJENIKA POSLE UDESA

GRADIŠKA – Miroslav Perić, vozač Hitne pomoći Doma zdravlja spasio je od od smrti mladića koji je automobilom, zajedno sa jednim saputnikom, ove sedmice upao u reku Jablanicu.

Sekunde i hrabrost bili su presudni da se ovaj slučaj, za razliku od mnogih na istom mestu, ne okonča tragedijom. Mladić M.K. za upravljačem putničkog automobila je, kasno naveče, putujući iz pravca Kozarske Dubice, izgubio kontrolu nad vozilom usled klizavog puta i loše vidljivosti, probio ogradu mosta i upao u hladnu i mutnu Jablanicu. U vozilu je bio njegov saputnik S.Š. takođe iz Gradiške. Razdaljina od mosta, gde su još sveži tragovi udesa, do vode je nekoliko metara. Teren je veoma nepristupačan, veoma strm i kamenit a dno nabujale reke muljevito. Pogled sa uske ceste u dubinu izaziva jezu.

-Posle poziva da je vozilo upalo u Jablanicu i da verovatno ima povređenih ili poginulih, sa medicinskom ekipom hitno sam krenuo na lice mesta. Znao sam da je to crna tačka i da je teško dokučiti reku, da će biti rizično doći do unesrećenih – priča Perić pokazujući ostatke ograde, liticu niz koju se spustio te zajedno sa ostalim članovima medicinske ekipe izvlačio povređene. Kada su stigli do kobnog mosta, bila je tišina, sve je delovalo avetinjski nečujno, samo se naziralo svetlo automobila iz vode. Jezivu mirnoću zaparao je paničan poziv za pomoć. Mladić S.Š. koji je ispao iz automobila tokom leta u bezdan, krajnjim naporom domogao se obale vapeći za pomoć dok je M.K. bio ispod površine vode, zajedno sa automobilom.

-Osvetlio sam nabujalu reku i ugledao M.K. sa vidnim povredama, nemoćnog da se izvuče. Život mu je visio o koncu. Bio je zaglavljen u blatu, u vodi. Prišao sam i opasao ga kajišem oko struka ali sam se tada i ja zaglavio u blatu. Pokušavao sam se izbaviti hvatajući grane ali su se redom lomile a mi ni makac iz vode. Svaka sekunda mi je postajala večnost ali sam verovao u uspeh. Spas je stigao sa mosta, odakle su nam ostali članovi ekipe i slučajni prolaznici dodali sajlu. To je bilo presudno za srećan epilog, mada su obojica putnika povređena i smeštena u bolnicu – kaže Perić koji je, zajedno sa lekarom Marjanom Jankovićem i medicinskim tehničarom Nevenom Sakanom, vatrogascima i policijom, iskazao ogromnu hrabrost i odlučnost da spasi ljudski život. Kod M.K. koji je prevezen na lečenje u Banjaluku konstatovani su višestruki prelomi ali nije životno ugrožen dok je S.Š. prošao sa lakšim povredama. Iste noći Perić je bio na još jednom dramatičnom zadatku i iskušenju. Zajedno sa istim lekarom (Marjan Janković) i tehničarom Vedranom Savićem on je iz smrskanog džipa i jaruge benzina koji se svakog trenutka mogao pretvoriti u buktinju, na autoputu u Romanovcima izbavio LJ.T. iz Gašnice.


-LJ.T. je putovao iz lova kada ga je velikom brzinom udario mladić u putničkom vozilu. Prizor je bio strašan jer je LJ.T. bio zaglavljen i nepokretan u džipu. Videvši da smo svi u velikoj opasnosti, da istovrtemeno cure benzin al ii plin, zapavapio sam govoreći LJ. da se samo malo pomeri, da ga oslobodim ili ćemo obojica izgoreti – ispričao nam je Miroslav Perić rekavši da se unesrećeni čovek krajnjim naporom pomerio a potom prebačen na nosila. Posle je, kaže, sve bilo lakše a povređenog je dan posle iz Bolnice odvezao u KBC Banjaluka zbog kompleksnog lečenja i oporavka.


Tako je hrabri vozač Hitne službe koji se 38 godina, za volanom utrkuje sa sudbinom i stiže na mesta ljudskih nesreća i katastrofa. Za samo jednu noć spasio je dva života. Perić naglašava i važnu ulogu medicinskih ekipa koje zajedno sa njim često rizikuju da bi pomogli drugima, kao što su tokom dramtične novembarske noći učinili lekar Marjan Janković te tehničari Neven Sakan i Vedran Savić.

 Za sat i po do Tuzle

I sada se prepričava kako je letos Perić, zajedno sa lekarom Bojanom Vujanovićem i medicinskom sestrom Danijelom Pecija Vidović za sat i po stigao u Tuzlu. Oni su imali presudnu ulogu u spasavanju Bože Đakovića kojem je pukla aorta. – Tri puta smo na cesti upadali u makaze ali sam stalno ponavljao da neće umreti u mome vozilu i to se obistinilo – veli Perić.

0