FOLKLOROM ČUVAJU SELO I OBIČAJE

SRBAC – Foklorno udruženje “Motajički vuk” iz Sitneša kod Srpca, zajedno sa gostima iz Ukrajine, Makedonije, Srbije, Hrvatske i RS, okupilo je, u srbačkom Domu kulture, više od 500 ljubitelja narodnih običaja.

Sitnešani su prijatelje iz inostranstva i brojnu publiku, na tradicionalnom “Motajičkom zimskom prelu” prošlog vikenda dočekali bogatom trpezom slanih i slatkih specijaliteta, pogačom, mesom i mesnim prerađevinama, domaćim kobasicama, salatom, pitom, kolačima po drevnim receptima motajičkog kraja. Dragica Dabić, Danijela Čekić, Dragana Stojić, Dragana Vujić, Milijana Popadić, Stoja Kovačević … kažu da žene u Sitnešima uživaju u pripremi hrane. To je, naglašavaju, njihov doprinos opredelenju mladih da ostanu u svojoj sredini, da tu grade i jačaju društveni život.


-Sada smo ohrabrene radom Folklornog udruženja “Motajički vuk” u kojem igraju, pevaju, zabavljaju se naša deca a mi se trudimo da ih stimulišemo, ohrabrimo, podržimo. To je naš doprinos kulturnom stvralaštvu našeg i susednih sela ispod planine Motajice – kazale su nam vredne žene iz Sitneša. Ratko Lalović, Rade Vujić i Veronika Trivunić hvale se brojnošću svoga Folklornog udruženja koje u nekoliko sekcija okuplja 150 članova iz Sitneša, Lepenice, Srđevića, Nožičkog i Kaoca.

– Radimo četiri godine a već smo naučili mnoge igre, uvežbali komplikovane koreografije i pokazali da imamo recept za ostanak mladih u selu ali i aktiviranje starijih na jačanju društvenog života – kaže Rade Vujić, meštanin Sitneša koji je sa celom porodicom veoma aktivan u “Motajičkom vuku”. Oni su na “Motajičkom zimskom prelu” ugostili više od 200 članova folklornih i pevačkih grupa iz nekoliko zemalja. Milena Ristova Mihajlovska članica Akademije „Euroart“ iz Štipa, Snježana Jovanović iz Ostrova u Hrvatskoj, Natalija Parenjak iz Peremišlijana u Ukrajini, Krstivoje Anđelković izBraničeva, članovi “Prosvjete” iz Kneževa pohvalili su svoje domaćine.

-Prešli smo dugačak put ali prijateljstvo za nas nema cenu, napor nije težak jer smo upoznali mnoge ljude i krajeve, odličnu publiku koja nas je gromko nagradila. Njihova podrška, aplauzi i ovacije dugo će odzvanjati u nama. Imaćemo šta ispričati posle povratka odavde, iz Sitneša, iz Srpca i Republike Srpske – kazala je, sa mnogo emocija, Snježana Jovanović iz srpskog sela Ostrovo u Hrvatskoj, gde se meštani trude da folklornim i pevačkim repertoarom sačuvaju svoju tradiciju i veze sa srpskim krajevima i državama.


Ovo folklorno društvo koje se predstavilo “Igrama iz Vladičinog Hana”, ima 50 članova raspoređenih u više sekcija. U svom selu na severu Hrvatske, redovno organizuju muzičke programe poput Međunarodnog festivala srpskog folklora „Ostrovo u srcu“. Na „Motajičkom zimskom prelu“ odjekivale su, prošlog vikenda, više od dva sata i pesme ukrajinskog Vokalnog ansamla „Galičanke“, Akadedmije „Euroart“ iz makedonskog grada Štipa,igre i pesme iz Ovče polja, „Makazice“ i „Kačerac“, pesme sa Vlašića, igre iz Dimitrovgrada, Šumadije i Pomoravlja, Lijevča, Krajine i Posavine. Domaćini i njihovi gosti pohvalili su se svojim programima te, u razgovoru sa Mlađanom Dragosavljevićem, načelnikom Srpca i Markom Miholjčićem, načelnikom opštinskog Odelenja za društvene delatnosti, založili za nove vidove saradnje. Time je ideja, osmišljenja u Sitnešima pre tri godine, sada dobila nove razmere i snažnu poruku zajedništva te naprednopg života u selu.

Vranjanska svita

Sa najvećim isčekivanjem publika je pratila nastup “Motajičkog vuka” u novoj koreografiji “Vranjanske svite” koju je priredio Milenko Martić. Sandra Čekić, predsednica Folklornog udruženja „Motajički vuk” i Ratko Lalović, umetnički rukovodilac, kazali su da je ova koreografija izvedena veoma uspešno. To je dokaz da se i u selu, u Sitnešima, pored drugih svakodnevnih obaveza može uvežbati folklorna igra na veoma visokom, profesionalnom nivou i krupnim koracima zagaziti u nove sfere kulture, tradicije i umetnosti.

 

0