KNEŠPOLJSKA BOGOMOLJA VRAĆA ŽIVOT

KOZARSKA DUBICA – U Donjem Jelovcu kod Kozarske Dubice, mestu u srcu Kozare gde su kroz istoriju njegovi stanovnici platili veliku cene slobode, obnovljena je crkva Vaznesenja Gospodnjeg.

Ova bogomolja u kojoj se zvono oglasilo nakon sedam decenija tišine, ne predstavlja samo obnovu duhovnog nego života uopšte, kazao je Vladika banjalučki Jefrem koji je sa brojnim sveštenstvom nedavno održao svetu arhijerejsku liturgiju. Ključeve znamenite crkve on je predao ministru RS Petru Đokiću, kumu ove svetinje u Donjem Jelovcu.

-Ovaj trenutak uneo je veliku radost u moje srce. Obnovljena crkva biće mesto okupljanja, povratka Jelovčana selu i svome kraju koji je u novijoj istoriji pretrpeo mnogo zla, duhovnog i materijalnog razaranja. Crkva u centru sela je svedok toga vremena a ovaj čin, ova svečanost budi nadu, veru u slobodu i srećniji život – kazao je Đokić kojeg su žene
iz Jelovca i Knešpolja zakitile vezenim peškirom, u duhu srpske tradicije i običaja.

Petar Đokić je, obraćajući se vernicima okupljenim ispred crkve, pristiglim sa obližnjih obronaka ali i mnogih krajeva sveta kazao da obnova hrama Vaznesenja Gospodnjeg zapravo podrazumeva podršku obnovi života. U periodu NDH-a i ustaškog tereora na Kozari i u Potkozarju u Drugom svetskom ratu, kazao je Petar Đokić, nad narodom tog kraja počinjeni su najstravičniji zločini.

-Velike su, duboke i teške rane koje je doživeo naš srpski narod ovde na Kozari. Bilo je potrebno mnogo decenija da se život vrati, da deca porastu za vojnike, da se oglasi mladost u kolu kozaračkom jer su tragovi srpstva, pravoslavlja i života ovde tokom okupacije sterani pod zemlju, u grobnice i masovne jame, u logore – rekao je kum crkve u Donjem Jelovcu. Dragan Jaćimović, predsednik SO Kozarska Dubica naglašava nemerljivu istorijsku ulogu crkve u Donjem Jelovcu za srpski narod i meštane. Paroh knežički Željko Jevđenić, podseća da je crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Donjem Jelovcu sagrađena pre 120 godina, na razmeđu Otomanske imperije i Austrougarskog carstva.

-Srbi su imali malu mogućnost da u tom vremenu ovde, u centru sela, podignu crkvu koja svedoči njihovu veru i nacionalni identitet, utemljen kroz vekove. Oni su se, uz velike žrtve za to izborili – rekao je Jevđenić podsetivši da je obnova ovog hrama trajala je više od 20 godina. Tokom 20. veka i Drugog svetskog rata došlo je do velikih stradanja crkve i naroda.

-Na jugistočnoj strani crkve, nekoliko stotina metara odavde, nalazi se grobnica sa nekoliko stotina imena meštana umorenih 1942. godine, među kojima su navedena imena 70 dece uzrasta do 14 godina – podsetio je Javđenić. Milorad Knežević, meštanin Donjeg Jelovvca, sela opevanog u poemi Skendera Kulenovića “Stojanka majka Knežopoljka” ispričao nam je da se svi raduju zbog ove obnove.

-U crkvi se narod ovog potkozarskog kraja uvek okuplja, dolazi kada je tužan i srećan, kada se ženi, udaje, ovdje slavi život ali i mrtve oplakuje – veli Knežević, jedan od inicijatora obnove.

Knešpolje je, posebno u Drugom svetskom ratu, kako to reče narodni pesnik, bilo polje stradanja i nevolje. Zato je ovde malo stanovnika, priča Mirko Čađo, podsetivši da su mnoge kuće prazne a njive puste.

-Ipak, ovaj događaj vraća veru i nadu u sretniju budućnost – uveren je ovaj sagovornik deleći svoju radost sa nekoliko stotina vernika koji su bili na otvaranju obnovljene crkve.

Mladi

Nataša Rodić, mlada pravnica iz Knežice zapsolena u opštini Kozarska Dubica raduje se jer će u Jelovcu, posle mnogo godina i leta, imati razloga da se pripovedaju lepe priče.

-Obnova hrama Vaznesenja Gospodnjeg trajala je dugo ali odlučno, nepoloebljivo. Završena je uz veliku podršku vernika, njihove priloge iz celog sveta jer su mnogi odavde odlazili, pronalazili utočište ali nisu azboravili rodni kraj. Ovo će ponovo biti mesto okupljanja i molitve – kazala nam je Nataša.

Milan Pilipović

0