SPASILI MLADE RODE BEZ RODITELJA

GRADIŠKA – Električari iz Gradiške posle dojave meštana Vrbaške da su mlade rode ostale bez roditelja u gnezdu na električnom stubu i da nekoliko dana nemaju hrane ni vode, hitno su intervenisali.

Oni su na gotovo nepodnošljivoj letnoj vrelini, gde je svaki sekund bio dragocen za život ovih ptića, uspešno organizovali i u rekordnom vremenu stigli u domaćinstvo Gojka Ćelića, gde se rode gnezde tridesetak godina. Ovog leta jedan par belih roda izlegao je četvoro ptića koji su brzo napredovali. Međutim, Gojko i njegova kćerka Nataša Babić, primetili su da poslednjih nekoloko dana nema roditelja ovih ptića. To im je postalo sumnjivo a zabrinutost je bivala sve veća.

-Rode su nam uvek na oku, što god radimo, pogledamo na gnezdo i pratimo šta rade. Kada se izlegu mladi, nekako nas obasja sreća, radujemo se posmatrajući njihovu igru, njihovu borbu za hranu, gnezdo puno ljubavi – ispričao nam je Gojko okružen brojnom ekipom električara. Među njima je bio i Zoran Kuzmanović, direktor Radne jedinice “Elektrokrajina” u Gradiški, takođe odlučan da se mlade i bespomoćne rode spasu.

-Ne znamo gde je nestao par roda, roditelja koji se ne pojavljuju minimalno tri dana. Možda su se otrovali zaraženim miševima ili gmizavcima. Jedno mladunče je palo iz gnezda i stradalo, jedno je takođe nestalo a dvoje je u lošem stanju – zabrinuta je Nataša Babić koja je dolaskom električara zapravo dočekala spasitelje za mlade rode i rešenje problema koji je nekoliko dana uveliko opterećuje.

-Isključili smo struju i korpom, sa specijalnog vozila dohvatili gnezdo. Pronašli smo dvoje mladunčadi gotovo na izdisaju, delovali su loše,

bespomoćno. Nisu davali mnogo nade da bi se mogli oporaviti. Ipak, u hladovini ispod šupe, kada su se malo okrepili, dobili vodu i hranu, brzo su živnuli – kažu Saša Surutka, Dalibor Puzić i Goran Bursać koji su, uz asistiranje i pomoć kolega Slobodana Jankovića i Vladimira Puškara te nadzor direktora Zorana Kuzmanovića uspešno preuzeli dvoje mladunčadi iz gnezda na električnom stubu.

-Kontaktirali smo sa udruženjema za zaštitu životinja u Banjaluci koji su obećali doći ove sedmice i preuzeti mlade rode. Najvažnije je da su one sada dobro, da su već počele jesti jetrice, ribu, pileće iznutrice i drugu hranu. Smeslili smo ih u veliki kavez kako bi tokom noći rode bile bezbedne od drugih životinja, od grabljivaca – pohvalila se Nataša Babić koja je preuzela brigu o mladim rodama.


Kolonija roda

U Gradiški i njenoj okolini registrovana je jedna od najvećih kolonija roda u regionu. Meštani po tradicija brinu o ovim pticama i raduju se njihovom dolasku te brojnim mladuncima koji se ovde legu svakog leta. Prošle godine poduhvat je napravio Rajko Plotan iz Kozinaca pod čijim plastenikom je prezimila povređena roda. Ovog proleća se pridružila jatu doeltelom sa juga. Penzionerka Mara Vranić iz Cerovljana izlečila je i u štali nekoliko meseci negovala rodu. Sličnih primera ovde ima još mnogo.

Milan Pilipović

0