LEKCIJE U ŠKOLI, PRAKSA NA NJIVI

nova-topola-01-milan-aleksic-foto-milan-pilipovicNOVA TOPOLA – Milan Aleksić, učenik Poljoprivredne škole iz Dušanova kod Nove Topole, đačke lekcije svakodnevno primenjuje u praksi.

Posle povratka iz škole u Gradiški, ovaj mladić seda na traktor i obrađuje njive u obližnjim Seferovcima. Ove jeseni uzorao je desetine hektara lijevčanske ravnice.

-Oduvek sam voleo poljoprivredu. Sa ocem Predragom sam još u detinjstvu počeo raditi mnoge seoske poslove. To su oranje, drljanje, tanjiranje, sejanje… Posle završetka osnovne škole u Novoj Topoli, nisam imao dilema u vezi nastavka školovanja – ispričao nam je Milan u pauzi jesenje setve, koristeći sunčano i suvo vreme kako bi, pre hladnih dana i prvih kiša, obradio što veće površine. Dani ovog uzornog i vrednog učenika Poljoprivredne škole su u potpunosti ispunjeni.

-Ustajem rano, mnogo pre svitanja. Autobusom putujem u školu dvadesetak kilometara u jednom pravcu. Posle nastave i ručka, odlažem udžbenike i sveske pune lekcija a hvatam se traktora i mehanizacije. Radim do kasno naveče, zavisno od sezone a školsko gradivo učim pre spavanja – opisuje Milan Aleksić svoj dnevni raspored. Napominje da mu to nije teško a svoju budućnost vidi upravo u selu i poljoprivredi.nova-topola-02-milan-na-radnom-mestu-foto-milan-pilipovic

-Planiram studije na Poljoprivrednom fakultetu, smer zaštita bilja. Smatram da je to ključno za uspeh u proizvodnji jer se svake godine borimo protiv svakojakih nametnika, insekata, štetočina i biljnih bolesti – odlučan je ovaj mladi poljoprivrednik, kojeg uveliko hvale njegovi ukućani i komšije. Milanovi vršnjaci imaju drugačije snove, većinom o lagodnom životu u inostranstvu i neuporedivo lakšem poslu od obrade zemljišta. Ovaj učenik žuljevitih ruku, čiji vidici se prostiru dužinom brazde, smatra da se u selu može dobro živeti.

-Ne oskudevam ni u slobodnom vremenu. Važno je samo dobro planiranje obaveza. Imam vremena za izlaske, volim muziku, zabavu… Mojim vršnjacima u školi je neshvatljivo to što ja radim ali tako sam navikao i ne mogu se menjati – ispričao nam je Milan Aleksić okružen mnogo starijim komšijama koji se, isto kao i on, bore sa vremenom da urade što više poslova pre zime a potom parkiraju mehanizaciju do proleća.

nova-topola-03-do-podne-u-skoli-a-posle-podne-na-njivi-foto-milan-pilipovicAnegdota

Sva Milanova porodica, otac Predrag, mama Dragana, sestra Milica i baka Kosana, bavi se poljoprivredom. O Milanu postoji i više anegdota. -Kada sam bio mlađi, nisam se ni video iz kabine. Zbog toga su komšije govorile mojima da obrate pažnju jer traktor ore bez vozača – ispričao nam je Milan anegdotu kojoj se često smeju njegovi ukućani.

Milan Pilipović

0