USAMLJENA RODA KONAČNO ZBRINUTA U KOZINCIMA KOD GRADIŠKE

gradiska-01-milan-vujic-i-milan-pilipovic-u-misiji-spasaavanja-rode-foto-igor-pilipovicGRADIŠKA – Roda koja nije odselila u tople krajeve nego hladne dane, bez hrane, dočekala u Čatrnji, konačno je zbrinuta u domaćinstvu lovca Rajka Plotana u Kozincima kod Gradiške.

Ova porodica poznata je po udomljavanju mnogih, posebno napuštenih i bolesnih životinja. Rajko i njegova supruga Rada koji su prošle godine othranili dva divlja zeca te ih u proleće pustili u prirodu, uvereni su da će roda pod njihovim nadzorom i brigom uspešno prebroditi zimu.

gradiska-02-roda-na-suvom-i-sigurnom-mestu-u-supi-penzionerke-stane-vidovic-foto-milan-pilipovic

-Smestili smo je u njen prirodni ambijent, pored naše kuće gde imamo ribnjak. Tu se ona već dobro snalazi, hoda, istražuje… Već smo obezbedili i drugu hranu u dovoljnim količinama da bi roda bila bezbedna i sita dok ne stigne proleće – kazao nam je Rajko Plotan.

Posle reportaže u „EuroBlicu“, interesovanje za usamljenu rodu koja je dane provodila u centru Čatrnje, na oranju i livadama, postalo je veliko. Međutim, prvi ovonedeljni hladni talas stvorio je neprilike za ovu pticu selicu. Meštani i putnici pozvali su upravo nas iz “EuroBlica” te kolege iz drugih medija kako bi zajednički spasili rodu. Natalija Radović, zaposlena u prodavnici pored Doma u Čatrnji je prva reagovala.

gradiska-04-natalija-radovic-popzvala-novinare-foto-milan-pilipovic-Videla sam rodu pored puta. Nju je nekoliko automobila u noći za malo izbeglo, gotovo sam je videla ispod točkova. Tako mi se činilo. Iscrpljena, gladna i ozebla, ona se slabo snalazila. Zato sam, ne znajući koga bih pozvala u pomoć, opredelila se za vas, novinare – kazala nam je Natalija. U misiji spasavanja rode, učestvovali su još i Milan Vujić,
dopisnik „Glasa Srpske“ iz Gradiške i penzionerka Stana Vidović.

-Ovde ima mnogo roda ali do sada ni jednu nisam uhvatila, videla iz blizine. Žao mi je da ugine, to bi mi teško palo. Ne znam zašto nije odletela u tople krajeve, mada sam čula da ima takvih slučajeva i da uz pomoć ljudi roda može prezimiti – rekla nam je Stana Vidović koja je u svojoj drvarnici, prve noći nakon spasavanja obezbedila topli dom, hranu i vodu. Novinar Milan Vujić, koji je zajedno sa nama učestvovao u celoj akciji kaže da je to bila njegova prva ali uspešna spasilačka misija u životinjskom svetu.

-Malo sam strahovao da me roda, koja je bila prilično uznemirena, ne dohvati kljunom, oštrim kao sablja. Malo po malo ohrabrio sam se i ubrzo nisam se plašio – prokomentarisao je Vujić.

gradiska-03-roda-vise-nije-ugrozena-od-hladnoce-i-gladi-foto-milan-pilipovic
Milan Pilipović

0