LEKCIJE UČITELJA ŽIKE


GRADIŠKA – Četiri decenije obostrano se posećuju i pomažu stanovnici sela Radojevo kod Srpske Crnje u Srbiji i Vrbaške kod Gradiške.

Gradiska 01 Dolazak gosti iz Radojeva foto M PilipovicOni tako neguju tekovinu učitelja Živojina MIloševa iz Radojeva koji je radni vek proveo u Vrbaškoj, bio ugledan i vredan pedagog i aktivista. Žika, kako su gas vi ovde zvali, inicirao je susrete ova dva sela za koja je govorio da su njegova dva zavičaja.

-Učitelj Žika, kako su ga ovde svi zvali, preminuo je pre nekoliko godina u Radojevu, gde se vratio nakon penzionisanja. Međutim, često je dolazio u Vrbašku, posećivao svoje bivše učenike i komšije, pomago savetima i delima – ispričali su nam Miroslav Lajić, Milenko Vranić, Stanko Šinik, Mile Macura i drugi meštani Vrbaške koji su nedavno ugostili prijatelje iz Radojeva. Time su nastavili lepu tradiciju kojom se ponose u ovom potkozarskom mestu pored Gradiške.

Gradiska 03 Milan Milosev sin pokojnog ucitelja Zike Miloseva foto M PilipovicPrvi susret meštana ova dva sela iz dve države bio je 1981. godine. Tog vremena prisetili su se i na druženju u junu 2016. godine, kada je autobusom iz Radojeva u Vrbašku doputovalo stotinjak prijatelja.

-Deo nas seća se početka ove uspešne saradnje. Međutim, mi smo tu priču preneli na mlađe i oni su nastavili da se posećuju, organizuju zajedničke programe, sarađuju. Posebno smo zahvalni Radojevu koje nam je pomagalo u ratu i drugim teškim vremenima – kaže Milenko Vranić, predsednik KUD-a “Mirkovo kolo” iz Vrbaške. Njegovi članovi i gosti su, posle srdačnog susreta, zaigrali Gradiska 02 Miroslav Lajic iz MZ Vrbaska sa radoscu docekao goste foto M Pilipoviczajedničko kolo u seoskom domu kulture. Sin učitelja Žike Milan Milošev, koji sada živi u Radojevu je na veoma emotivan način izneo svoje emocije. On kaže da je rođen u Vrbaškoj, odrastao i školovao se u ovom kraju, stekao mnogo prijatelja.


-Bio sam dete kada je građen ovaj dom u kojem smo se sastali. I ja sam donosio cigle. Stanovali smo sasvim blizu, ovde sam se igrao i zabavljao. Učestvivao sam u izgradnji mnogih objekata ali sam posebno ponosan na ovo prijateljstvo. To je naša najveća građevina. Zato sam veoma uzbuđen i srećan – izjavio je Milan Milošev okružen svojim domaćinima u čijim kućama su boravili i prepričavali minule godine. Željko Ristin, predsednik MZ Radojevo kod Srpske Crnje kaže da je njegovo selo veoma daleko, da su prešli stotine kilometra po velikoj vrućini. To nije pokolebalo da nastave davno započetu misiju.

-Na naše svetkovine u Radojevu, dan sela, različite proslave i slavlja pozivnicu prvo šaljemo u RS odnosno u Vrbašku pa tek potom ostalima. Odavde, na Gradiska 04 Omladina iz Vrbaske i Radojeva u istom kolu foto M Pilipovicnašu adresu isto tako uzvraćaju. Bez obzira na obaveze u poljoprivredi ili druge poslove, mi se uvek organizujemo i krenemo na daleki put kao sada – kazao nam je Ristin. Posle trodnevnog boravka, zajedničkih programa i obavezne posete Kozari, sledeći susret biće na leto u Radojevu.

Trpeza za goste

Aktiv žena MZ Vrbaška za goste iz Radojeva redovno priprema tradicionalne specijalitete. Danijel Rauš kaže da je puna trpeza sa pogačom od pšenice najlepša dobrodošlica kojom pokazuju da je njihovo srce puno i da ih prijateljstvo čini veoma srećnim.

Milan Pilipović

0