ŠKOLOVAO SE U ITALIJI A ZAPOSLIO U RS

gradiska02 nemanja ima velkike planove u poslovnom svetu foto m pilipovicGRADIŠKA – Nemanja Cvijić (22), državljanin Italije u kojoj je odrastao i školovao se, pokrenuo je vlastiti biznis u Gradiški, gradu odakle potiču njegovi roditelji.

Pored više mogućnosti zaposlenja u italijanskom gradu Tombolo, Cvijić je izabrao Gradišku i Republiku Srpsku, kao područje u kojem je odlučio da živi, gradi svoje porodično gnezdo i poslovni svet.

-Moji roditelji su ubrzo nakon rata otišli u Italiju. Imao sam nekoliko godina kada sam sa njima stigao u Tombolo. Tamo sam odrastao, završio mašinsko-tehničku školu, stekao mnogo prijatelja ali sam u porodici stalno osećao zavičajnu nostalgiju svojih roditelja – priča Nemanja koji je u Gradiški pre tri godine registrovao preduzeće za promet kozmetike i razvio svoju poslovnu mrežu u celoj RS i BiH. Preduzeću je dao naziv Tombolo, po gradu svoga detinjstva i mladosti u italijanskoj pokrajini Padova.

– Imao sam nebrojeno mogućnosti da pronađem posao u Italiji ali sam došao ovde. Radim treću godinu, borim se na tržištu, mnogo putujem, ne brojim sate ni dane na poslu jer sam shvatio da bez truda nema uspeha – priča ovaj vredni mladić odlučan da svakim danom napreduje u poslu. Ovde ima mnogo njegovih vršnjaka koji su godinama na Birou rada, bez posla i dobrih ideja. gradiska03 nemanja cvijic foto m pilipovic

gradiska01 nemanja cvijic na radnom mestu foto m pilipovic-Mladi koje sam upoznao u RS uglavnom žele da se zaposle u administraciji, da rade u državnim ili opštinskim službama, gde je zagarantovana plata bez obzira na znanje i učinak. Ja sam u Italiji shvatio da sve počiva na sopstvenoj ideji, da se mora mnogo raditi i žrtvovati a ne čekajući da to neko drugi obezbedi – objašnjava Nemanja svoju poslovnu filozofiju i situaciju u Republici Srpskoj.

U Italiju, gde još uvek žive njegovi roditelji, povremeno odlazi. Tamo prijateljima, koji ne razumeju njegov poslovni i životni korak, objašnjava razloge odlaska te uslove života u domovini svojih rodtelja. gradiska04 nemanja sa saradnicama foto m pilipovic

-Omladina u Italiji mašta da ode u još razvijenije zemlje, u Nemačku, Francusku, Španiju, Ameriku a ja sam izabrao RS i BiH. To oni ne mogu da shvate. Nisam se pokajao, u Gradiški sam se zaljubio, oženio i odlučio da ovde radim i živim, mada ponekad osećam nostalgiju za Italijom ali i to brzo prevaziđem – objašnjava ovaj mladić odlučan da svakodnevno napreduje, unapređuje svoj mali biznih od kojeg živi njegova te još nekoliko drugih porodica.

0