MAŠTOVITI MOTIVI OD STARIH NOVINA

GRADIŠKA – Izložbom kolaža od novinskih izrezaka složenih u maštovite mozaičke celine, Tanja Vortić hemijski laborant bez zaposlenja, približila je sugrađanima svoju umetničku opsesiju.

Radovi pod zajedničkim nazivom “Metamorfoze”, izloženi u “Zavičajnom muzeju” u Gradiški, dobili su mnogo pohvala. To je ovu umetnicu, poreklom iz Mostara, podstaklo da hrabro nastavi osvajanje još viših ciljeva. Ovo je moja prva i najvažnija izložba, kazala nam je Tanja, koju sam pripremala sa mnogo dilema, straha od neuspeha i neizvesnosti.

-To je za mene važna prekretnica. Osluškivala sam svaki komentar, svaku reč posetilaca, publike, slikara, pesnika i drugih od umetničkog zanata. Njihova podrška mi je višestruko važna, ključna na mome slikarskom putu – poručila je Tanja Vortić koja je u grad na Savi došla krajem rata. Najveću podršku, kaže, ima od supruga Dušana, sinova Vladana i Vuka.

-Moj svet satkan je od sveprisutnih tema, od svakodnevice, ljudi i događaja, stalnih promena u prirodi… Moje slike “Mandala”, “Devojka iz Kalkute”, “Drvo ili cvet”, “Emina”, “Glasnik”, “Magija ljubavi”, “Oko metamorfoze”, “Tratinčica”, rađene specičnom i kompleksnom tehnikom, prenose energiju, ljubav i duhovne metamorfoze – opisuje Tanja svoj umetnički svet. Počasno mesto u njenim delima zauzima Frida Kahlo poznata meksička slikarka realizma, kubizma i nadrealizma. Osim Fridinog portreta kojeg je Tanja Vortić izradila prepoznatljivom tehnikom su i poruke meksičke umetnice da “ništa nije apsolutno, nego se sve menja, kreće, sve poleti i odleti”.


-Izdvojila sam takođe Fridinu misao, “ništa nije vrednije od smeha. To je snaga, da se smeješ i napustiš sebe, da budeš svetlost”. U ovim porukama, u psotupcima kojima je tokom relativno kratkog života otkkrivala i davala sebe drugima, prepoznajem sebe i svoj umetnički pravac – opisala je Tanja Vortić svoje životne opsesije. Zanimljiv je pristup i tehnologija nastanka ovih radova, smatra Željko Galonja, muzičar i autor teksta u predgovoru publikacije koju je povodom Tanjine izložbe objavio “Zavičajni muzej” u Gradiški.


-Tanjini kolaži i mozaici satkani su od boja novinskog papira. Oni su sakupljeni, rolani štapićem, sabijeni, vešto poredani u gredice, poput vrta ili bašte sa jasnim fabulama. Umetnica od “prežvakane” dnevne politike, preplaćenog sporta, bahatih starleta i izveštačeno “sveznajućih” TV voditelja na novinskim starnicama i stupcima, pokušava stvoriti umetničko delo nesagledivih vrednosti – smatra Galonja. U “Zavičajnom muzeju” primetili su da Tanjine slike zapravo produžavaju vek novine i daju novi smisao papiru u bojama na koji su odštampane fotografije dnevnih događaja i opisana naša sumorna svakodnevica.

-Tanja, koristeći pretežno sumorne motive, po kojima su prepoznatljive novine, koristeći tehnologiju kolaža, gradi vesele mozaike. Ona pokazuje da je put od jedne do druge krajnosti težak ali moguć – rekao nam je Bojan Vujinović, direktor “Zavičajnog muzeja” u čijem galerijskom prostoru su izloženje slike Tanje Vortić. U njima, smatra Veljko Jovanović, direktor Turističke organizacije u Gradiški, prepoznatljive su i druge mogućnosti.


-Naprimer, Tanja bi, koristeći nesumjivu veštinu izrade mozaika od papira, tome mogla poučiti i druge, zavisno od njihovog talenta i interesovanja. To bi za umetničku a posebno slikarsku scenu našeg grada, značilo važan iskorak – rekao je Jovanović prilikom otvaranja izložbe, hvaleći slikarske domete Tanje Vortić. Ona nema stalno zaposlenje niti, kako kaže, od svojih slika može živeti ali je zadovoljna i srećna. Posebno je obradovana poklonom, brošem sa dragim likom i porukom, prispelim tokom izložbe iz Tanjinog rodnog Mostara.

Misao

Opisujući svoj umetnički izraz Tanja Vortić to čini jednom porukom, koja se prepliće sa bojama i razigranim konturama ideja i boja. Sve se rasulo, pa opet spojilo, od krhotina novu mustru stvorilo, objašnava Tanja sebe u svetu po kojem su je, posle uspešne izložbe, još više, iskrenije i temeljitije upoznali njeni sugrađani.

0