MAZA KAMIKAZA I NJEGOVI PRIJATELJI

LAKTASI01 Milorad Vicanovic Maza foto M PILIPOVICZahvaljujući „Salonu stripa“ i njegovom tvorcu Miloradu Vicanoviću Mazi, ovde još prašte Mirko i Slavko

Laktaši

Kada komšije Milorada Vicanovića Maze, crtača stripova iz Laktaša razgovaraju o njegovoj umetnosti, uglavnom ostaju nedorečeni. Najčešće kažu da je on „nedovršeni slikar“ zato što crta a ne boji? Deca ga jednostavno zovu Maza kamikaza!

– Tako su zaključili jer sam im nacrtao stotine aviona bombardera, nebeskih kamikaza i drugih crteža koje nose u školu i hvale se vršnjacima, – priča Vicanović, crtač stripova iz Laktaša koji sada priprema peti „Salon stripa“, gde će se od 6. do 8. aprila okupiti njegove kolege iz nekoliko zemalja. U to vreme, Laktaši su evropska prestonica crtača stripova čiji domačin je Centar za kulturu u ovom mestu.

Među naj;e[’im gostima su Istok Sitar, Bernard Kole, Uroš Smiljanić, Goran Suduk, Barbara Talajić, Miroslav Mrva, Tihomir Tikulin…

– Salon je nastao iz moje želje za druženjem sa prijateljima istog interesovanja. Istovremeno, nastojim ukazati svojim sugrađanima na zapostavljene vrednosti ove umetnosti koja zahteva veliki trud i neizmernu ljubav, – priča Maza, član udruženja „Deveta dimenzija“ i jedan od pokretača časopisa „Parabelum“.LAKTASI02 Milorad Vicanovic, crtac stripova iz Laktasa foto M PILIPOVIC

– Skučen je prostor za afirmaciju stripova a naš časopis je proizvod velike želje da se izborimo za svoje mesto u medijima. To je za nas težak posao ali uz pomoć opštinara, entuzijasta, štampara i drugih prijatelja, nekako uspevamo sačuvati tananu nit na kojoj žive naši izmaštani junaci, – pojašnjava naš sagovornik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vicanović kaže da kod nas strip pretešno živi u kolekcijama i skromnim izdanjima a da zlatno doba pripada prošlosti. Motivišu ga spoznaje iz Francuske, gde ima bolje plaćane i veće poslove nego ovde.

– Samo sporadično crtači stripova dobijaju šansu da rade na političke teme, da iz svoga ugla komentarišu dnevne događaje. Euforija publike koja se može osetiti, naprimer u Italiji, Francuskoj, Americi, za ovo podneblje je nedostižna, čak nestvarna, mada me hrabri što se na našem salonu pojavljuje sve više kreativne dece, crtača, – podseća ovaj umetnik po kojem su se Laktaši daleko pročuli.

Već uzbuđen zbog skorašnjeg okupljanja crtača stripova u Laktašima, gde su se izborili za lepo i maštovito mesto na početku proleća, Maza kaže da ovde još uvek stanuju Zagor, Vajaterp i drugi strip junaci. Veruje da su među njima i Mirko i Slavko koji su ga u detinjstvu nadahnuli da krene ovim putem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Crtajući neprekidno, danima i noćima, unosim se u svet i sudbine izmaštanih likova i radnji koje prenosim na papir. Posle žalim zbog njihovih sudbina, ukoliko ih scenaristi dovedu u neizlazne enigme prepuštajući čitaocima da ih rešavaju, – priča Maza priznajući samome sebi da ga crtanje odvodi u začarani svet maštarija u kojem mu je sve lepo i skladno, među stotinama gotovo istih a u suštini drugačijih slika i pokreta.

Stripocrtač nepresušne energije
Milorad Vicanović Maza (47), stipove i ilustracije objavio je u brojnim časopisima. Čini jednu od najvažnijih karika Udruženja strip autora i obožavala stripa RS. Nagrađivan je na izložbama u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, u evropskim zemljama.

Maza izdvaja „Balkansku smotru mladih autora“ u Leskovcu, „Međunarodni salon stripa“ u Beogradu, „Mafest“ u Makarskoj i „Crtani roman šou“ u Zagrebu.U saradnji sa scenaristom Mišelom Defranom, uspešno se predstavio na francuskom tržištu. Posebno uspešnim smatra svoje stripove „Nezvani junak“, „Brza hrana“, „Prvi kontakt“…

Milan Pilipović

0