MEDALJE DOKAZ VEŠTINE I ZNANJA

PRNJAVOR – Dušan Davidović, medicinski tehničar iz Prnjavora je doktor za rakiju, tvde proizvođači ovog napitka koji koriste njegove savete, znanje i iskustvo.

Čak 50 medalja za kvalitet šljivovice, viljamovke, jabukovače, dunjevače i drugih vrsta rakije, osvojenih na sajmovima u Gradačcu, Banjaluci, Novom Sadu, Beogradu, Londonu…osvojila je rakija proizvedena pod Davidovićevim nadzorom.

-Od detinjstva proučavam metode proizvodnje rakije. U početku to je bila znatiželja jer su u mojoj porodici uvek proizvodili mnogo rakije. Kasnije sam učio, koristio naprednija iskustva, tragao za metodama proizvodnje rakije u drugim sredinama – ispričao nam je Dušan Davidović degustirajući zimus rakiju na porodičnom imanju Steve Baštinca u Rogoljima kod Gradiške.

-Po zanimanju sam medicinski tehničar ali bez radnog iskustva. Ne verujem da bi me sada bilo gde angažovali za posao u belom, Više me privlači miris rakije nego medicine. Gde god se u banjalučkoj regiji puši rakijski kazan, obavezno me zovu zbog saveta i pomoći – objašnjava Davidović. On naglašava da u ovom delu RS postoje povoljni klimatski uslovi za voće ali se to nedovoljno koristi.

-Izuzetno kvalitetan rod, posebno šljive, kruške i jabuke često ne prati adekvatan proces proizvodnje rakije. Neophodno je koristiti voće obrano u optimalnom periodu zrenja, potom izdvojiti košpice i peteljke, dodati kvasac, prva dva do tri dana držati otvorene kace sa komom za rakiju a posle toga ih zatvoriti, obezbediti čistu fermentaciju – posavetovao je Davidović iznoseći još mnoštvo pojedinosti koje koristi u svojoj višegodišnjoj praksi.

-Destilaciju (pečenje) rakije treba obaviti pravovremeno. Prekasnom destilacijom koma uz znatan gubitak alkohola može se pokvariti celi sadržaj kiselinom i plesni. Ako se kom ne može peći, najkasnije dve do tri sedmice posle završnog vrenja, treba ga konzervirati, da bi sačuvao kvalitet. To se postiže pokrivanjem najlonskom folijom i slojem peska – smatra Davidović objasnivši i proces pečenja.

– U početku vatra pod kotlom mora biti jača. Treba je smiriti desetak minuta pre početka vrenja, kad se kapak zagreje tako da se više na njemu ne može držati ruka. Destilacija se mora odvijati dva do tri sata, jer samo tako se dobija rakija intenzivno izražene arome – priča naš sagovornik okružen znatiželjnicima i ljubiteljima ovog napitka. On naglašava da rakija, naročito viljamovka treba da odstoji najmanje godinu dana.

Bašica
Kada iz hladionika poteče tanki mlaz rakije, prvenac ili bašica, treba je odvojiti jer sadrži veliki postotak materija koji kvare miris.

Obara odloženo
Blaža rakija je pitkija i obara odloženo, smatra Dušan Davidović, dok jača prikriva nedostatke i ekspresno “ruši” s nogu.

Milan Pilipović

0