NA PROZIVCI PRVACI I NJIHOVI UČITELJI

Razboj04 Skolske uspomene foto M PILIPOVICUspomene na đakovanje oživeli ispred zapuštene stare škole u Razboju koju sada planiraju obnoviti.

MILAN PILIPOVIĆ

Srbac

Posle pet i po decenija, ispred stare škole u Razboju kod Srpca, izgrađene 1906. godine, okupili su se bivši prvaci i njihovi učitelji. Došli su braća Slavko i Čedo Maksimović, Boško Kasagić, Radoslav Babić, Stevanija Adamović, Grozda Babić, Dušan Dabić, Dušan Đurđević, Milan Grubešić, Dragica Kesić, Dragoljub Krupljanin, Nada Latinović, Vlado Marić, Čedo Mikić, Savo Novković, Ostoja Oljača, Mirko Plotan, Jovanka Stegić, Živko Vlajinić, Slobodan Vujičić i Jovanka Zrnić.

Oni su se odazvali molbi svoga školskog druga Nikole Kragulja iz Banjaluke koji se potrudio da ih sve pronađe i pozove na đački sastanak.

Uzbuđeni, dok su se pozdravljali drhtavim glasom, nesigurno izgovarajući imena i nadimke, računali su koliko leta je prohujalo od poslednjeg viđenja. U školsko dvorište banuli su i njihovi učitelj Drago Kasagić, Angelina Krupljanin, Georgina Vuković i Katarina Milijašević. – Tišina, molim vas, evo naše učiteljice Angeline. Ko nije naučio lekciju, neka beži iza škole! Ako dobije jedinicu, nekaRazboj03 Skolska akcija iz letopisa foto M PILIPOVIC pliva preko Vrbasa! – duhovito je prokomentarisao Dušan Dabić, mašinski inženjer koji živi u Novom Sadu. Svi su se nasmejali a nekoliko bivših učenica krišom je pustilo po koju suzu, onako đački, sasvim detinje.Bivši učenici bili su obradovani informacjom koju im je dao Stevo Srdić, direktor Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Razboju, da da će staru školu pretvoriti u muzej, seosku biblioteku i prostor za đačka drugovanja.

– Kada ste vi ovde sticalio prva znanja, u osnovnu školu u Razboju se godišnje upisivalo 80 prvačića a ove jeseni samo sedmoro. Nadam se da će bivši učenici, među kojima su doktori i magistri nauka, ekonomisti i pravnici, svojim idejama pomoći da se stvore bolji uslovi za život kako bi popunili učionice u novoj školskoj zgradi i obnovili ovu staru, – rekao je Srdić.

Razboj02 Skolska tabla ili putokaz foto M PILIPOVICBivši učenici se zalažu za obnovu škole opustošene škole u koju niko odavno nije ušao ali pune nezaboravnih sećanja.

Odgovor će biti poznat nakon procene i analize Ministarstva za prosvetu i kulturu RS, Opštine Srbac, Mesne zajednice Razboj, bivših školaraca i i roditelja sadašnjih učenika.

Mnogi meštani Razboja emotivno su vezani za svoju školu, jednu od najstarijih građevina u ovom kraju. U školskom letopisu piše da je 1907. godine, 30 učenika tu završilo prvi razred. Prvi učitelj bio je Ruvim Bubnjević, lokalni sveštenik koji je držao nastavu tri meseca. Nasledila ga je učiteljica Danica Kotur.

Uz saglasnost Austrougarske uprave, školu u Razboju sagradila je Crkvena opština Stapari i dala joj ime “Srpska narodna škola“. Od zanimljivih podatak iz letopisa vidljivo je i ime prvog poslužitelja. To je bio Stanko Đurđević iz Kladara, najstariji đak prve generacije.Razboj07 Stara skola u Razboju foto M PILIPOVIC

Posle đaka prvaka iz 1907. godine, još 65 generacija steklo je osnovno obrazovanje u razbojskoj školi, sve do 1974. kada je izgrađena nova zgrada a stara prepuštena samoći i čamotinji.

Škola, koju su davno napustila njena deca, verno čeka da joj se vrate i svi zajedno zakorače u novi život i ožive davnašnji svet uspomena. Dogovoreno je da se bivši prvaci ponovo ovde dođu na novi susret 18.avgusta 2012.godine.

0