NERAST JOCO POPRAVLJA SVINJSKU GENETIKU

laktasi 04 nikola stojicevicLAKTAŠI – Posle zaključene radničke knjižice, nakon tri decenije u banjalučkom „Jelšingradu“, Nikola Stojićević (59) iz Kosijerova kod Laktaša zarađuje ortaklukom sa rasplodnim nerastom Jocom.

MILAN PILIPOVIĆ

O veštini ovog dvojca na popravljanju svinjske genetike i rekorda u broju prasića, pročulo se na daleko. Nikola i njegov nerast, težak više od 200 kilograma, svakodnevno imaju mnogo posla. Kaže da su dnevnice duplo bolje nego u administraciji a pride imaju čist vazduh, čast i slavu.

-Najviše oplođenih krmača i lepih prasadi u Kosijerovu, Mrčevcima, Seferovcima, Aleksandrovcu, Maglajanima i drugim laktaškim selima je naše zajedničko delo. Veterinari su mnogo ljubomorni na nas jer pravimo duplo više prasadi od njih a manje naplaćujemo. A prirordno! Uz moje asistiranje i Jocinu veštinu, snagu i požudu, nema omaške – duhovito Nikola objašnjava svoj novi biznis. Pokazuje pune vitrine pića i drugih darova dobijenih od zadovoljnih vlasnika krmača i punih prasećih obora.

-Nerast od svega ima zadovoljstvo a meni pripadaju pare. Svuda smo traženi i popularni. Zato sam morao odštampati i vizitke sa slikama. Najviše zovu žene na koje i ja malo namigujem dok se moj Joco bavi svojim poslom – priča Nikola kojeg često prekidaju telefonski pozivi.

Svima objašnjava da mu medijsko interesovanje godi. Priča da je nedavno ispred seoske zadruge debatovao i sa dvojicom „ženskih doktora“. Objašnajvao sam im, veli, svoje tajne od kojih zavisi pol i izgled prasadi, što su oni slušali sa velikim interesovanjem. Posle su me, kaže Nikola, počeli oslovljavati kolegom jer je moj tor, zapravo, isto što i njihova ginekološka ordinacija. Nada se da će ova rabota i njemu biti od koristi jer je višegodišnji neženja.laktasi 05 uvek neko zove

laktasi 06 nikolina vizitka-Tražim i ja sebi priliku. Tamo gde je gazdarica zgodna i zavodnički raspoložena, cene su manje. Svugde ima popusta pa i kod mene. Može i džaba ili kompenzacija. Sve zavisi od našeg dogovora – otkriva Nikola recept svoje poslovne politike. Kaže da većina dovozi krmače u njegovo dvorište a ukoliko nekok insistira, može i Jovo na teren ali je tada usluga skuplja.
-Najbolje je kada krmače dovezu ovde jer se u porotivnom, ukoliko mi idemo, nerast smori pa ne daje najbolji rezultat. U tom slučaju i moje garancije i reklamacije su upitne.

Pomoćnici za tinejdžerke i penzionerke
U susednom toru, pored Joce, Nikola ima još dva bezimena nerasta pomoćnika. –Jedan je mali od 100 kilograma za krmačice tinejdžerke a drugi nešto stariji i veći, bez mnogo energije. Njega puštam starijim krmačama, zovem ih penzionerkama. Njima su ljubavni dani odbrojani ali još ne odustaju – kroz smeh, oslonjen od svoj svinjac prila Nikola Stojićević.

0