NA SAVI LOVE DIVLJE SVINJE A U RIBARNICI KUPUJU RIBU

KOZARSKA DUBICA – U Lovačkoj kući u Mlinaricama kod Kozarske Dubice, na mestu gde je Sava proletos pripripretila poplavom širokih razmera, sada se svakodnevno sastaju lovci i ribolovci te prepričavaju mnoge anegdote.

Okruženi svojevrsnom izložbom fotografija iz lova i ribolova na kojima dični Dubičani poziraju pored najvećih trofeja, divljih svinja dugačkih kljova, srnadaća lopatara, dugorepih lisica, vukova i šakala, somova kapitalaca, hvale se “nadograđujući” mnoge događaje. Na počasnom mestu je Titova slika kojeg ovde poštuju, njegovu ulogu veličaju i pesme o Titu često pevaju. Dragan Milić, veterinar po struci koji više boravi u Mlinaricama nego kod kuće u Kozarskoj Dubici, majstor je za pripremu ribe i ribljih specijaliteta. Štap i udica, uveravaju Milan i Mile Dodik, nisu Draganova bolja strana ali zato jeste veština u hvatanju divljih svinja koje preko Save i državne granice, iz susedne Hrvatske pokušavaju preći u kukuruzišta, žir i šume Prosare i Kozare. Dok Miroslav Krajnović peče šarana i smuđa na žaru po Draganovim uputstvima i recepturi, iskusni lovac i ribolovac teran veselim društvom, pristaje da ispriča dogodovštine iz lova divljih svinja ali ne u šumi nego na vodi.

-Divljeg vepra na vodi je najvažnije zbuniti, što se postiže kruženjem motornim čamcem oko ove divljači. To vepra dovode u zabunu, u iskušenje jer ne zna odakle je krenuo niti gde je pošao. U tome bunilu naguta se vode i na kratko izgubi svest. Tada je važna lovačka spretnost, prisebnost i brzina – objašnjava Milić strategiju lova živih divljih svinja na savskoj površini.

-Za petnaestak sekundi potrebno je svezati surlu i noge, pritegnuti svinju za čamac jer u protivnom nastaje opšta bežanija. Ukoliko se svinja osvesti a lovci ne završe posao, što se meni desilo nekoliko puta, tada je skok u vodu jedini spas od goropadne divljači koja kida stranice čamca, rezervoar i pentu, demolira sve oko sebe – veli Dragan Milić koji se hvali i jedinstvenom baštom ljutih paprika pored lovačke kuće koje niko osim njega ne sme ni da primiriše a o konzumiranju ni da pomisli.


-Od mojih paprika nema ljućih na daleko. Ko ne veruje, neka proba. Jedino ja mogu da ih koristim dodajući ih u riblje pljeskavice kao važan začin. Ko god od ostalih u društvu proba riblje pljeskavice sa mojom paprikom ili primiriše teglicu sa mljevenom paprikom, hitro trči po vodu, pivo ili rakiju. Tada nastaje totalno ludilo u kojem čovbek ne zna ni kako mu je ime. Znam da nećete verovati ali se kunem da je jato kokošiju koje su kljucale u bašti među paprikama pokrepalo kao da ih je kuga pomorila – uverava Dragan Milić pozivaju se na Rajka Plotana iz Gradiške, dugogodišnjeg prijatelja iz lova, koji će, kažew, u svako doba potvrditi sve ove priče a Rajku se mora i treba verovati. Bogdan Marinković, stručnjak za ribarske mreže, Milan i Mile Dodik poznati po kuvarskim specijalitetima, Miroslav Krajnović koga krasi lovačka perspektiva i ostali okupljeni oko stola punog pečene ribe, luka, piva i rakije pričaju I o nedavnoj poseti lovaca iz Engleske koji su u Mlinaricama boravili tri dana.


-Imao sam minimalno dva razloga da od besa skočim u Savu, mada ne umem plivati. Došli Englezi sa Save, ushićeni, srećni i raspoloženi pa se hvale ulovom. Uhvatili smo, vele, soma od metar i po teškog 20 kilograma. Pa gde je, pitam a oni će, evo ga na slici. Poljubili soma pa pustili u Savu a moglo je trideset ljudi ručati – navode Bogdan Marinković i Milan Dodik prvi razlog za skok u savske talase. Drugo razočarenje doživeli su nakon saznanja da se bogati Englezi raspituju za pasoš BiH i kuću u Dubici. Tako do kasno u noć, pored Save, uz vatru i pečenu ribu dubički lovci i ribolovci prepričavaju dogodovštine bogate i duge prakse u priorodi.

Pobednici

Lovci i ribolovci koji obitavaju u Mlinaricama priznaju da su među njima najuspešniji Zoran Vukelić i Zoran Mrdja, rekorderi u ulovu soma. Oni tačno znaju kada i gde u Savi ima ove vrste ribe i zato je naša trpeza uvek puna, kažu naši sagovornici u Mlinaricama.

-Kada njih dvojica odu na dalji put ili godišnji odmor, mi se onda ribom snabdevamo kod Hašima Avdića u Orahovi – vele braća Dodik.


0