Nagrada za Boška Grgića, satiričara iz Gradiške

Nagrada „Umovanje čistog razuma“ Književne zajednice „Vaso Pelagić“ iz Banjaluke dodijeljena je Bošku Grgiću, satiričaru, humoristi i pjesniku iz Gradiške.

Narodna biblioteka Gradiška organizovala je svečanost na kojoj je predstavljeno Grgićevo stvaralaštvo, s akcentom na njegovu nedavno objavljenu knjigu, “Prvi par opanaka”, u izdanju Zavičajnog muzeja.

– Satira je široko polje, koje pruža beskrajnu mogućnost iskazivanja. Ovo vrijeme je pogodno za pisanje, jer ima na pretek povoda za aforizme, epigrame, šaljivu poeziju i druge forme humora i satire – kaže Grgić.

Uticajan krug
U Gradiški, dodaje, postoji uticajan satirični krug, koji čini nekoliko veoma vrijednih i uglednih autora.

– Mjesto među njima za mene je velika čast, a nagrada Književne zajednice izuzetna počast – kazao je Grgić za Srpskainfo nakon predstavljanja njegovog stvaralaštva u jedinstvom ambijentu znamenitog dvorišta Narodne biblioteke u Gradiški.


Nagradu Grgiću uručio je Miladin Berić, direktor Književne zajednice „Vaso Pelagić“ i predsjednik ovogodišnjeg žirija.

– Stvaralaštvo Boška Grgića temelji se na humoru i satiri. On je mnoge društvene nedostatke, pojave, promašaje, zablude i nelogičnosti učinio razumljivijim, dao posebnu i pojednostavljenu dimenziju, na originalan način otkrivajući suštinu naše svakodnevice – kazao je Berić, rekavši da je Grgić, bez obzira što živi u manjem mjestu, izgradio veoma originalan satirični identitet i postao veoma poznat u regionu.

On je veoma aktuelan i reaguje u trenutku, na svaku situaciju, dajući potpuni smisao aforizmu, kao kratkoj, ali britkoj kritici, zaključio je Miladin Berić.

Devijacije u društvu
Boško Grgić uporno, istrajno, bez oklijevanja, naglasio je književnik iz Banjaluke Ranko Preradović, ukazuje na devijacije u našem društvu, posebno u politici, jasno se opredjeljujući za kritiku na svojstven, originalan i lako pamtljiv način.

– Današnje vrijeme je idealno za humoriste i satiričare, a Boško je to prepoznao. On bez oklijevanja koristi pruženu priliku, mogućnost da iskaže svoj briljantan um i britko, oštro pero koje siječe kao sablja – rekao je Preradović, hvaleći krug humorista iz Gradiške, Banjaluke i cijele Republike Srpske koji “predstavljaju nepobjediv i snažan tim”.

Snježana Miljković, direktorka Narodne biblioteke, predstavljanjem stvaralaštva Boška Grgića najavila je otvaranje scene za ovaj vid programa, prekinutih usljed epidemije virusa korona.


– Opredijelili smo se za program na otvorenom, a ispostavilo se da nismo pogriješili. Publika nam daje za pravo, jer smo, u dvorištu, okruženi cvijećem, među knjigama i lijepim riječima, duhovitim opaskama i originalnim nastupima, mjesec maj učinili još ljepšim – kazala je Miljkovićeva.

U programu, osim Boška Grgića, svoje radove čitali su Miladin Berić i Ranko Preradović, a pjesme, na tekstove gradiškog humoriste Jovan Dakića, pjevao je Jovo Jerković.

srpskainfo.com

0