Njemica Debora i Švajcarac Markus prešli u pravoslavlje, sutra vjenčanje u drageljskoj crkvi

Debora Dejana iz Nirnberga u Njemačkoj, sa dvojnim državljanstvom, američkim i njemačkim i njen vjerenik Markus (Marko) Curflu, Švajcarac iz Sent Galena, danas su, u prisustvu mnogih prijatelja iz Švajcarske, Njemačke, Austrije, Srbije, Srpske prihvatili pravoslavnu vjeru.


Ovaj svečani čin obavljen je u crkvi Svete Petke u Drageljima kod Gradiške. Markus je “tatu” umjetnik, dugo se bavi tetoviranjem, a Debora je njegovateljica u Domu za stare.

Njihov kum je Miroslav Stojnić iz Dragelja, inače Markusov dugogodišnji prijatelj. Sveštenik Ljubiša Pejanić, paroh rogoljski i administrator drageljske parohoje kaže da je sa zadovoljstvom obavio čin prisajedinjenja dvoje novih članova SPC.


– To su odrasli, obrazovani ljudi, katolici po vjeroispovijesti koji se od prošle godine spremaju da postanu članovi SPC. Oni su odlučili da se u subotu vjenčaju u našoj crkvi, zbog čega je prethodno bio potreban i ovaj čin prisajedinjenja – kazao je sveštenik Pejanić za Srpskainfo.

On je pojasnio da ovo dvoje novih članova pravoslavne zajednice odluku o tome nisu donijeli na prečac, nepromišljeno ili u afektu.

– Oni su se godinu pripremali, razgovarali, učili srpski jezik, srpsku vjeru i istoriju… Naravno, radost je velika za sve nas jer se pravoslavlje širi, prisajedinjuje članstvo osobama koje žele u ovoj zajednici pronaći duhovnu blagodet – rekao je Pejanić.

Poslije svečanog čina pristupanja pravoslavlju, poklona i fotografisanja, Markus koji je dobio crkveno ime Marko kazao nam je da se osjeća veoma lijepo, uzbuđeno i ushićeno…

– Sva događanja u crkvi, moj ulazak u srpsku i pravoslavnu porodicu je za mene je veoma dirljiv, emocionalno veoma snažan. Moj kum Miroslav Stojnić je mnogo dobroga učinio za mene i za naše prijatelje, za siromašnu djecu i narod, svuda u BiH, i ja sam poželio da budem njemu i njegovom narodu što bliži, da postanem dio iste vjerske i nacionalne zajednice. Od danas sam Srbin, iako sam po rođenju katolik – rekao nam je Markus (Marko).


Kada dođem u Švajcarsku, dodaje, ispričaću da sam se vratio kući iz svoje države.

– Od danas ja sam ovdje ravnopravan član i osjećam veliku snagu za srpski narod, za svoju izabranicu sa kojom dijelim ovu veliku sreću. Ispričaću svima kako je ovdje lijepo – rekao je Markus.

Njegova vjerenica Debora, sa kojom će se vjenčati u istoj crkvi, sutra na dan Ognjene Marije, dijeli iste emocije.

– Mnogo me sve to uzbudilo u najljepšem smislu. To je čin kojeg sam dugo željela i koji mi se ostvario. Drago mi je zbog ovako lijepog ambijenta, crkve, nadahnutog govora sveštenika, čestitki i poklona. Osjećam se duhovno obogaćenom, moja duša je ispunjena – opisala je naša sagovornica svoja osjećanja.

Izučavala je, kaže, pravoslavnu vjeru, ima mnogo prijatelja pravoslavaca, Srba iz ovog kraja koji su humani i vrijedni, njeni istinski prijatelji…

– Zato sam i ja htjela da budem član iste vjere i iste crkve. Tu nisam imala nikakvu dilemu, zapravo sve sam ih otklonila i došla ovdje iskreno, punog srca, sa velikim zadovoljstvo. Ovo je veliki dan za mene – kaže Debora koja će sutra, ponovo u istu crkvu, da svom izabraniku sa kojim je sedam godina u vezi obeća bračnu vjernost i zajednički život, ljubav i vjernost u skladu sa pravoslavnom tradicijom.


Njihov kum Miki Stojnić, opisao je svoju ulogu, uzvišenim činom.

– Svoje kumove poznajem godinama i srećan sam zbog njihove odluke da pređu u pravoslavlje. Pravoslavna vjera je naša snaga, naš zavjet i tome učim svoju djecu i svoje prijatelje. Nikome ništa ne namećem nego pružam priliku da svako stvori svoju sliku, zaključi bar nešto vrijedno iz moje priče i iskaže svoj stav – ispričao nam je Stojnić, inače poznat po velikim i vrijednim humanitarnim akcijama.

Moje kumstvo je, zaključuje, produžena ruka moga prijateljstva sa Markusom koji se prihvatio i krsne slave, Svetog Marka. Učim ga i srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

U subotu će, sa još više gostiju, u defileu Potkozarjem, svi zajedno stići na crkveno vjenčanje Debore i Markusa a poslije toga je slavlje do zore, uz muziku i veselje.

srpskainfo.com

0