“Volio bih otići u Etiopiju da pomognem siromašnoj djeci”

Učenik drugog razreda Osnovne škole „Stefan Nemanja“ u Nišu, zadivio je sve u Gradiški, u Republici Srpskoj, odličnim poznavanjem svjetske geografije, glavnih gradova, velikih rijeka, mora, okeana, znamenitosti Afrike, Azije, Evrope…


Gostujući u programu Radio-televizije Gradiška, Vidak je nepogrešivo odgovorio na pedesetak pitanja o glavnim gradovima, rudnim bogatstvima, značajnim rijekama, jezerima, morima…

Za njega nisu nepoznanica Južna Afrika, egzotične državice u Aziji, Evropi, na američkom kontinentu ili Australiji.

– Kada sam bio sasvim mali, igrao sam se nekim geografskim kartama i pitao svoje roditelje, i ostale, o tim državama. To me zanimalo. Poslije sam kupio globus, jer sam se lakše snalazio u učenju. Niko me na to nije tjerao, to sam ja sam odlučio da naučim jer me interesovalo – ispričao nam je Vidak koji je u Gradišku došao u posjetu rodbini.

– Prvo sam naučio države, pa onda glavne gradove, najveće rijeke, sve što je značajno za tu državu i njene stanovnike. Prvo sam naučio o državama koje graniče sa Srbijom ili su u njenoj blizini a poslije sam išao dalje, izučavao Evropu, pa Aziju, Afriku… Sve sam zapamtio – ispričao nam je Vidak.

On je svojevrstan kolekcionar knjiga, slikovnica, geografskih karata i drugih publikacija iz oblasti koja ga mnogo interesuje. Mnogo je naučio i gledajući obrazovne tv emisije.

– Meni je zanimljivo koliko Kina ima stanovnika, milijardu i 400 miliona.. Isto tako, Indija je za mene veoma interesantna zbog stanovništva kojeg ima kao i Kina, ali i zbog geografskog položaja. Meni je interesantan i Egipat zbog rijeke Nil, duge šest hiljada kilometara. Ona protiče kroz Ugandu, Etiopiju, Sudan i Egipat. Sviđa mi se i Velington, glavni grad Novog Zelanda, zbog prirode i voća koje tamo uspijeva a ne raste kod nas – opisuje ovaj sedmogodišnjak svjetske države i meridijane, iznoseći lične impresije stvorene izučavanjem geografije.

Vidak je takođe opsjednut i Južnoafričkom Republikom koja, kako kaže, jeste drugačija od ostalih jer ima tri glavna grada, Pretoriju i Blufontejn, Kejptaun.

– Meni se baš dopada, zapravo interesantna mi je državica Etiopija, zato što je baš mnogo siromašna. Ona je najsiromašnija u Africi, njen glavni grad je Adis Abeba. Tamo bih volio otići da pomognem djeci u Etiopiji, njih mi je stvarno žao. Ponio bih za njih hranu, slatkiše i svoje igračke. O njima često razmišljam – otkrio je Vidak svoje opsesije, nastale uspješnim i detaljnim izučavanjem geografije.

Vodeći nas svijetom, iz svoje perspektive, zaustavio se u arapskim zemljama.

-Na primjer, Ujedinjeni Arapski Emirati, Libija, Sirija, Iran, Irak su bogati naftom a ti izvori me baš interesuju. Nisam nikada vidio da iz zemlje izvire nafta, kao kod nas voda. Isto tako, razmišljam i o Peruu, gdje bih volio otići da vidim planinski vrh i sveti grad Maču Pikču. U Čileu, čiji je glavni grad Santjago de Čile, htio bih vidjeti ostrvo Robinzon Kruso, čileanska jezera a posebno mora i okean Pacifik na koje izlazi ova zemlja Južne Amerike – otkrio je Vidak svoje želje i avanturističke ambicije.

Rijeka Sava i Kozara

U Gradiški sam upoznao rijeku Savu i planinu Kozaru, bio sam i u Mrkonjić Gradu, na jezeru Balkana, onda kod Šipova na rijeci Janj. Išao sam i u Banjaluku koja je za mene veoma lijep grad na rijeci Vrbas u Republici Srpskoj. Sve to mi se zaista mnogo dopalo i pričaću drugovima u Nišu o ovim znamenitostima, kazao nam je znatiželjni osnovac iz niškog naselja Pantelej koji, ipak mašta o medicini jer gas i ta nauka, kao i geografija, veoma mnogo interesuje.

 

srpskainfo.com

0