PET DECENIJA NA VRELIM GUMAMA

GRADIŠKA – Penzioner Milan Stojnić Džimi koji je nedavno proslavio sedamdeseti rođendan proglašen je za najuspešnijeg automobilistu RS za ovu godinu na kružnim i brdskim stazama.

Stojnić je, kojem je uručena „Zlatna kaciga“ AMS RS, ove godine bio nepobediv za ostale, upola mlađe konkurente na stazama u Šibeniku, Splitu, Kotoru, Jahorini, Vlasenici, Cazinu, Rijeci, Beogradu, Banjaluci… Dodela „Zlatne kacige“ i nekoliko vrednih pehara na svečanosti u Banjaluci ohrabrila je ovog sportistu koji je prvi put na pobedničko postolje stao 1972. godine u Banjaluci, da najavi start u novoj takmičarskoj sezoni 2018. godine.

-Biću najstariji trkač koji se ni u osmoj deceniji ne odriče vrelih guma i brzina na strazama. Spreman sam u svakom pogledu za još jedan izazov i svoju poslednju sezonu. Nakon toga, napuštam takmičenje i povlačim se u sportsku penziju – izneo je Džimi planove za narednu godinu. Njegov stan u centru Gradiške ispunjen je sa nekoliko stotina pehara, diploma i drugih priznanja.

Učestvovao je na više od hiljadu utrka, što je nedostižno u BH okvirima.

-Ja sam deda koji se neda, ne predaje niti popušta mlađima jer u meni još vri takmičarska krv koja ne može funkcionisati bez mirisa benzina – priča Stojnić, avanturista na točkovima, izuzetan sportista, omiljen u svojoj sredini i nesvakidašnji zaljubljenik u automobile. Svih detalja u dugoj automobilističkoj karijeri odlično se seća, posebno prvog vozilaa kojim se takmičio.


– Bio je to «princ» na čijoj haubi sam se slikao 1972. godine na Jahorini a onda istog dana, mlad i neiskusan sam ga slupao posle nekoliko krivina. Svi koji prate ovaj sport sećaju se i moje nezgode na Igmanu pre nekoliko godina kada sam pri brzini od 170 kilometara na sat leteo na krovu i opet se izvukao bez povreda. Nisam se uplašio nego nastavio kao da se ništa strašno nije desilo – emotivno priča naš sagovornik koji je u karijeri imao još mnogo udesa i nezgoda, padova u provalije i letova kroz grane drveća ali osim slupanih automobila, drugih posledica nije bilo. Uvek je iz olupina, na čuđenje kolega i publike izlazio živ, zdrav i spreman za anstavak utrke.

– Važno je da sam uvek prolazio nepovređen, bez lomova i trauma, jači i iskusniji. Prijatelji su mi pomagali da kupim nova vozila, gume, pripremim se za utrke – kaže Džimi koji tokom zime smišlja taktiku za nove pobede jer sve staze u RS, BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, odlično poznaje. Ova zaljubljenik u automobile priseća se da je na prvim takmičenjima startovao bez vozačke dozvole.

– Nisam bio punoljetan a toliko sam želeo da se borim, da poakžem veštinu, znanje i hrabrost, želju za dokazivanjem i pobedama. Uvek sam bio snalažljiv. Zloupotrebio sam vozačku dozvolu brata Jove koji mi je bio vrlo sličan. Tako sam se nekoliko sezona borio sa tuđim ličnik dokumentom. To je jedna od mojih omiljenih tedma u dokolici, na račun vozačke, policije i moga brata koji sada živi u Sloveniji i mnogo mi pomaže – kaže Milan Stojnić Džimi, fenomen među sportistima i vozač bez straha i bele zastave.

Najbolji automobilisti RS

Na svečanosti u Banjaluci koju je organizovao AMS RS proglašeni su najbolji automobilisti u više kategorija za tekuću godinu. Osim Stojnića to su Dejan Tatić, Bojan Simić, Draško Cunjak, Jasmin Hrnić, Vladimir Đukić, Ninoslav Pačavra, Dario Biloš, Srđan Đukić, Vaso Zubović, Lazar Ninković, Slaviša Riđešić, Fuad Smajić, Boris Petrović, Goran Dojčinović i Stefan Pekez iz Banajluke, Radivoje Orbović, Maksim Milinić, Predrag Vučinić, Igor Janković, Mirko Ateljević, Ranko Bošković, Vedran Supić i Drago Pikula iz Trebinja, Branimir Simić, Slobodan Sember, Rado Antić i Anis Kalić iz Bijeljine, Dragan Mićanović iz Vlasenice. Pobednici relija terenskih vozila su Predrag Rajak, Mito Joveš, Goran Jovišić, Dalibor Zeljković, Dragan Gašić i Goran Jakšić.

0