SLIKARKA GOVORI KISTOM I BOJOM

GRADIŠKA – Kineskinja sa Tajvana Amon Kvon gotovo godinu boravi u Gradiški i slika znamenitosti ovog grada, drevne građevine i prirodu.

Ova slikarka je impresionirana ljudima i krajevima pored Save u Republici Srpskoj, gde je prvi put došla pre nekoliko godina. Zajedno sa prijateljem i kolegom Domagojem Miletićem, teologom i slikarom iz Zagreba, u Gradiški je provela veći deo 2017. godine.

-Očarana sam ljudima koji su uvek raspoloženi, nasmejani, koji imaju strpljenja i kada ne razumeju jezik. Mi se osmesima sporazumevamo a ja se trudim da kistom i bojom iskažem svoja osećanja, da pokažem svoje viđenje i doživljaj Gradiške – kazala je Amon Kvon koristeći se engleskim jezikom. Ona je u “Kulturnom centru” priredila izložbu svojih slika nastalih u ovom mestu, na kojima su, pored pravoslavnog hrama, poznate ličnosti srpske istorije i kulture. Naslikala je i Nikolu Teslu za kojeg je, kaže, čula na Tajvanu i poželela da poseti njegovu postojbinu i narod kojem pripada ovaj veliki naučnik.

-Amon Kvon je sledbenica Falvanskog majstora slikarstva Ki Mao Lia. Završila je školu na Institutu za komunikacije ali već dvadeset godina bavi se umetnošću, prvenstveno slikarstvom – objasnio nam je Miletić koji je ovu umetnicu upoznao pre pet godina, posredstvom društvenih mreža. Od tada su nerazdvojni. On kaže da je tehnika tradicionalnog kineskog slikarstva temelj njenog rada, ali je potpuno prihvatila tehniku ulja na platnu.

-U Evropi živi već pet godina, imala je nekoliko samostalnih izložbi ali i učestvovala na mnogim kolektivnim izložbama. Postavku u Gradiški čini trideset slika među kojima nekoliko sa motivima ovog grada i njegovih ljudi – objasnio je Domagoj Miletić koji je, zajedno sa Amon Kvon u Gradiški pronašao oazu za život i stvaralaštvo. Njihov domaćin je Slobodan Bencuz, vlasnik turističke agencije.

-Oni kod mene borave gotovo godinu dana, sa manjim prekidima. Upoznao sam je znatno pre, ako znatiželjnu turistikunju. Amon je veoma zanimljiva, predusretljiva, posvećena slikarstvu. Za mene je doživljaj njen boravak ovde, ispunjavaju me stavovi, razmišljanja, umetnički stil i impresije o Gradiški i okolini koje ona neprekidno ispoljava – kazao je Bencuz srećan što je u “Kulturnom centru” otvorena izložba slika umetnice sa Tajvana.

Umetnički spoj među ljudima i kontinentima

Kako je Kvon obrazložila, glavna tema njene izložbe i slika uopšte može se osetiti beskrajna imaginacija i snažna stvaralačka želja.

-Mislim da je slikarstvo gomilanje životnog iskustva. Za sada je moja inspiracija nepresušna. Moja misao je otvorena i nadam se da će se u mojim delima uvek pojaviti nešto novo – kaže Kvon rekavši da, “ako umetnost može da se spoji sa društvom, ona će igrati veću ulogu i pružiće podršku što većem broju ljudi”. Slike Amon Kvon i njena misija u Evropi je spoj umetničkih snaga unutrašnjosti Kine i Tajvana koja unapređuje kulturnu razmenu između kontinenata i ljudi.”

0