PORODIČNO GNEZDO PUNO LJUBAVI I RAZUMEVANJA

LAKTAŠI – Porodica Svjetlane Babić (44), najbrojnija u laktaškoj opštini sa 13 članova je primer sloge, razumevanja, međusobne tolerancije i ljubavi.

Svjetlana se, posle višegodišnjeg rada u holelijerstvu u slovenačkoj Izoli te prevodilačkih poslova u slatinskom “Slateksu”, u potpunosti posvetila deci. Ovaj majka sedam sinova i pet kćeri kaže da je svojevoljno i planski izabrala životni put sa mnogo dece o kojima sama brine. Stanuje u kući od 240 kvadrata koju je na korištenje dobila od Opštine Laktaši. Unutra je besprekorno čisto, sve na svome mestu. Umetničke slike i fotografije su na zidovima, cveće na stolovima, udžbenici i sveske na radnim stolovima u sobama, ugodno nameštene trpezarija i soba za dnevni boravak.

-Svako od nas, od najstarijeg do najmlađeg, na svoj način doprinosi porodici. Starija deca rade, mlađa idu u školu i dobro uče, uzorni su i sportisti, vole umetnost. Kuća nam je uvek puna smeha, sreće i optimizma – predusretljivo nam je, u prisustvu načelnika Laktaša Ranka Karapetrovića koji je došao u posetu, ispričala Svjetlana. Ona kaže da prima dodatak na decu i socijalnu pomoć ali to dovoljno za njihove potrebe.

-Svako od nas na svoj način doprinosi porodici. Punoletni rade, ostali uče, pomažu… Svaki dan detaljno planiramo, dogovaramo se o svemu, maskimalno vodimo računa o svakoj marki – objasnila nam je Svjetlana svoju životnu filozofiju i domaćinsku računicu. Babići kažu da ni od koga ništa ne traže, ne mole za pomoć. Naučili su na skromnost i zato uspevaju da sve obaveze podmire, da imaju dovoljno za hranu, odeću, obuću, udžbenike… Zahvalni su Opštini koja je ustupila kuću na korištenje za koju sami plaćaju dažbine, naknadu za struju, vodu, komunalije, grejanje… Najstarija Svjetlanina kćerka Aleksandra (25) zaposlena je u “Kableksu” u Aleksandrovcu, četiri godine mlađi Bojan je električar, on radi sezonske poslove u šumi i poljoprivredi. Borislav (19) je mesar, takođe zaposlen u “Kableksu”.
Petnaestogodišnji blizanci Marko i Mirko su učenici prvog razreda srednje škole. Marko je budući automehaničar a Mirko šumar. Milan (14) je učenik devetog razreda osnovne škole. On se već opredelio za autolimara. Anđela (12) pohađa sedmi, Nina (11) šesti razred, Natalija (10) je učenica petog, Mila (8) trećeg a Mihajlo (6) prvog razreda OŠ u Laktašima. Petogodišnji Boban je najmlađi Svjetlanin sin, njeno mezimče koji, za sada uz pomoć braće i sestara uči prva slova i đačke lekcije, kako bi sledeće godine i on, što spremniji krenuo prvim đačkim koracima. Troje najstarije dece rođeno je u Izoli a ostali u Laktašima. Svi Babići, koje je nemoguće zateći na okupu, odlični su učenici, uspešni sportisti… To Svjetlana smatra najvećom nagradom za trud kojeg ulaže da bih svoju decu izvela na pravi životni put.Ranko Karapetrović, načelnik Laktaša koji nas je upoznao sa Svjetlanom i njenom decom, ponosan je na njih jer su primer uspešne višečlane porodice koja na najlepši način promoviše natalitet i odgovorno roditeljstvo. Mnoga mesta u Potkozarju su opustela, kaže laktaški načelnik, zbog čega Svjetlanu Babić i njenu decu, kao svetao preimer, često ističe u svojoj sredini.

-Veoma poštujem Svjetlaninu odluku da ima ovoliko dece. Oni su ponos za našu opštinu jer su jedinstveni i drugačiji od ostalih. Ovde su mnoge škole zatvorene jer nema učenika, nema dece samo starci ili opustele, zatvorene kuće – objašnjava Karapetrović. On kaže da su Babići, pored ostalih vrlina, veoma skromni i da ne traže gotovo ništa od Opštine. Oni se trude da sami urade dovoljno za sebe a mi u lokalnoj upravi, priča Karapetrović, povremeno ih posećujemo, doniramo ponešto za školu, pokušvamao prepoznati njihove potrebe.

– Pre nekoliko godina obezbedili smo ovu kuću za njih koju je Opština dobila od švajcarske Vlade. Svjetlana je do tada živela u vikendici u Slatini od 45 kvadrata. Babiće doživljavamo kao prijatelje a verujem da i oni nas vide u istom svetlu – navodi Karapetrović okružen malim Babićima koji ga pažljivo slušaju.

Geni na dedu Ignjatija

Svjetlana kaže da je njen deda Ignajtije Babić iz Slatine imao 24 dece i da je ona nasledila njegove gene. Na česta pitanja, kako sama brine o 12 dece, odgovara: -Odabrala sam takav put. Svako ima pravo na svoj život, da ga koristi kako odgovara njemu a ne drugima. Ni koga ne teretim za bilo šta, ljubomorno čuvam svoje porodično gnezdo. Sve što vidite, to sam zapravo ja – navela je Svjetlana, samohrana majka iz Laktaša.

MILAN PILIPOVIĆ

0