USPOMENE NA POŽUTELIM FOTOGRAFIJAMA

GRADIŠKA – Celi vek, obeležen ratovima i izbegličkim logorima, siromaštvom, vojnim i akcijaškim uniformama, obnovom i izgradnjom, porodičnim slavljima i đačkim uspomena, Živko Kukavica iz Gašnice čuva u požutelim fotografijama, dokumentima i novinskim člancima.

On poseduje i jedinstvenu zbirku starina smeštenu u staroj, drvenoj kući. Dok vani sipi sitan sneg a hladni januarski minusi stežu brežuljke ispod Prosare, Živko pored tople peći pažljivo prelistava svoju arhivu, opisuje prohujala vremena, podseća na događaje zabeležene na fotografijama kao najvećim dragocenostima, priča o davninama i okolnostima u kojima su nastale.

-Porodična okupljanja, uspomene, seoska slavlja, mobe, svadbe, izgradnja puteva, ispraćaji u Kraljevu i Titovu vojsku, đački izleti, portreti uglednih meštana našeg sela, učitelja, poštara, sveštenika zabeleženi su u mojim dokumentima koje brižno čuvam – priča nam Živko. Kaže da se mnogi iz Gažnice i okoline često raspituju o svojim precima, čije fotografije jedino još mogu pronaći u njegovim koferima, među gomilom vojničkih pisama iz JNA. Među najdražim uspomenama je i fotografija koju mu je pre pola veka, sa posvetom i potpisom poslala, u to vreme popularna pevačica Nada Dabić.

-Ona je srpske pesme pevala na Radio Temišvaru a ja sam emisije “Po željama slušalaca iz Jugoslavije” redovno pratio svake večeri. Poželeo sam pesmu “Sneg pade, pokri moje nade”, poslao pismo i zamolio Nadu, koja je u to vreme bila veoma popularna, da mi uzvrati svojom slikom. Ove dve
želje ona je ispunila a uspomenu na to vreme, kada smo bili srećni i radovali se malim stvarima, brižno čuvam – rekao nam je Živko Kukavica pokazujući Nadinu a potom svoju fotografiju nastalu u Rijeci 1971. godine, takođe davnih godina. U to vreme bila su popularna karo odela, podseća Živko, ne propuštajući priliku da se pohvali svojim tadašnjim zavodničkim izgledom i stasom.

-Kada me moja supruga Bjelica videla u tome karo odelu, odmah se zaljubila u mene. Sada ja čuvam nju, posebno zimi da ne nazebe, ložim vatru i grejem kuću dok Bjelica plete a igle lete. Ona i sada čuva to moje karo odelo, sa slike – šaljivo Živko dovodi u vezu svoje uspomene iz mladosti sa bračnim odnosima. Pričom i dokumetima, odveo nas je čak i do nemačkih logora u Drugom svetskom ratu, potom Austrije, Turske i drugih državnih uprava koje su se ovde smenjivale u burnim vekovima.

-Slike iz nemačkog zarobljeništva, gde je četiri godine proveo moj otac Petar su mi među najdražima. Osim slika, u staroj kući čuvam i retke predmete. Posedujem koplje iz bojeva sa Turcima koje su vodili moji preci. Nije mi jasno samo kako je nastalo prezime Kukavica, valjda po pticama a ne po kukavičluku. Moji preci bili su hrabri i neustrašivi – uverava nas Živko navodeći brojnu rodbinu i veliko porodično stablo.


Zajam za Srbiju

Živko čuva i zahvalnicu SR Srbije sa potpisom bivšeg guvernera Narodne banke Borislava Atanckovića. Uplatio je bespovratnih 100 dinara za privredni razvoj Srbije, kao znak solidarnosti i ljubavi prema tadašnjoj socijalističkoj republici Jugoslavije.

Naćve

Među starinskim predmetima Živko Kukavica poseduje naćve izrađene pre stotinjak godina. To je drvena posuda za testo koja je, u krajevima ispod Prosare i Kozare, nekada često korištena. Naćve je nekada imala gotovo svaka kuća a sada se mogu pronaći samo u malobrojnim zbirkama starina.

Milan Pilipović

0