POSLE VLASTITE SAHRANE DIŠU PUNIM PLUĆIMA

Popularnost Dragice i Dragana Marića iz Pojezne kod Dervente, koji su tačno pre godinu dana podigli sebi spomenik na groblju, organizovali vlastitu sahranu i zadušnu večeru uz gozbu i muziku, dostigla je vrhunac. Njih dvoje, na svakom koraku prepoznaju, raspituju se, komentarišu. Prema Draganu i Dragici koji su već smisli nove “poduhvate”, krštenje, promociju knjige i druge ovosvetovne poslove, niko nije ravnodušan. Ipak, oni za to mnogo ne mare nego teraju po svome pa kome bilo milo a kome krivo. Vlastita sahrana o kojoj bruji na sve strane, vele, otvorila je nove životne vidike. Za svaki trenutak žive punim plućima, kao da je poslednji i da se više nikada neće vratiti niti ponoviti. Tako su posegli i za modernim komunikacionim tehnologijama otvorivši time još jedan prozor u svet.

-Na kompjuteru sam više puta tokom dana, sve skupa dva do tri sata. To je malo ujutro, posle kafe, malo oko podneva kada napravim pauzu u bašti, vrtu ili nekim drugim poslovima. Dan uvek završavam informišući se putem Interneta, najčešće na stranici „Blica“ o događajima kod nas i u svetu. Najviše me interesuju Republika Srpska i Vojvodima jer sam u ta kva kraja provela život – priča Dragica iza čijih leđa često salutira njen suprug Dragan. On nije ovladao elektronskim medijima niti je mno upoznat sa društvenim mrežama ali zato jeste odan pisanijama u sveskama i knjigama.

-Samo ponekad pogledam šta piše na Internetu, kada me Dragica pozove. Inače, radije čitam novina i knjige a novosti mi Dragica naglas prenosi sa kompjutera. Sada sam najviše opsednut pisanjem knjige o svome životu. Promocija će biti iduće godine kada planiramo i krštenje moje supruge – iznosi nam Dragan svoje planove. Ovo dvoje penzionera, nakon organizovanja vlastite sahrane i zadušne večere prošle godine, postali su veoma popularni i poznati u osinjskom kraju, celoj Posavini, u trouglu Doboja, Dervente i Prnjavora.

-Kada je narod počeo zvati sa svih strana, iz blizine i sa daleka i pričati nam da su na Internetu objavljeni mnogi tekstovi o nama, zainatila sam se i ovladala komjuterskom tehnikom i tehnologijom. Sada redovno pretražujem novosti i informacije o nama i o drugima. Mene interesuje takođe i medicina, estrada, čitam o zdravlju, pevačima, političarima a Dragan samo tera o sportu i FK „Partizan“, to je njegov svet – objašnajva Dragica Marić iz Pojezne kod Dervente svoja i Draganova interesovanja na društvenim mrežama. Ovo dvoje penzionera u potpunosti je ispunilo svaki svoj dan. Zajednički uređuju dvorište sa mnogo ruža i

drugog cveća, rade u kuhinji pripremajući specijalitete posavskog kraja. Dragan sakuplja i starinske predmete i poljoprivredne alatke. Posebno se hvali starim zaprežnim kolima koja su vukli volovi i ručnim plugom kojim se ovde oralo pre jednog veka.

-Od kada smo organizovali vlastitu sahranu, svaki dan posle toga živimo kao da nam je poslednji. Tek sada smo posvećeni životu i jedno drugome. Isplanirali smo poslove ali i odmor. Zato praznikom ili vikendom isteram „bubu“ iz garaže i nas dvoje put pod točkove pa odosmo u banje, na izlete, u posete, na piće u Derventu ili Doboj gde se družimo sa omladinom. Oni nas o svemu pitaju, mi iskreno pričamo i smejemo se dok stariji ne razumeju naše životne principe i porive – objašnjava Dragan Marić koji u svom notesu ima podugačak spisak medijskih kuća i novinara sa kojima je na stalnoj vezi.

-„EuroBlic“ je na počasnom mestu. Kod vas sam naišao na najtopoliji prijem i doček, svi su uvek ljubazni prema meni. Takođe pohvaljujem i RTV „Valentino“ iz Brčkog, RT RS i Branka Lazića, novinara iz Prnjavora Ninka Đurića i druge – poredao je Dragan Marić svoje medijske saradnike i prijatelje.

Konkurs za nasledstvo

Marići su još uvek u dobroj fizičkoj kondiciji ali već sada kuću planove koje eć aktivirati kada onemoćaju i bude im bila potrebna tuđe pompć i nega. – Raspisaćemo konkurs kojim ćemo tražiti mlađu porodicu koja će živeti sa nama i kojoj ćemo prepisati imanje, odreći se u njihovu korist nekretnina i drugih pokretnih stavri. Najviše bismo voleli da to budu dvoje Kineza jer oni su vredni, vole da rade i ne zanovetaju. Tako nam se čini – iznosi Dragan svoje dugoročne životne planove na koje Dragica, očito saglasna, daje potvrdan odgovor.


Tekst i foto: Milan Pilipović

0