ZLATNE DIRKE MLADOG PIJANISTE

GRADIŠKA – Dvadesetak nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima svrstali su Đorđa Kuzmanovića, učenika Muzičke škole “Vlado Milošević” u Banjaluci, među najuspešnije mlade muzičare.

Ovaj pijanista i zanesenjak u dirke na klaviru iz Gradiške, svakodnevno vežba po nekoliko sati, zbog čega uspesi dolaze kao logičan sled njegovog predanog rada. On je nedavno, u konkurenciji 200 takmičara iz Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Italije, proglašen laureatom svoje kategorije i dobitnik Gran prija na takmičenju kojeg je organizovala Muzička akademija “Slobomir P” univerziteta u Bijeljini. Kaže da ovaj kao i drugi uspesi i pohvale motivišu i ohrabruju.

– Nikad mi nije naporno vežati, provoditi vreme za klavirom istražujući uvek nove predele, područja muzike. To je jedinstven doživljaj, spoj stvarnosti i mašte koji se prepliću – slikovito nam, ovaj mladi umetnik probližava svoj svet, svoju čaroliju.

-Osvojio sam mnogo nagrada. Svaka je važna jer me podstiče i motgiviše da još više radim. Među najvažnijim su prva nagrada na međunarodnom takmičenju u Aranđelovcu. Pobedio sam na republičkom takmičenju muzičkih škola, potom “Banjalučkom bijenalu”, međunarodnom takmičenju u Smederevu, osvojio tri prve nagrade u Aranđelovcu, potom prvak u Sremskoj Mitrovici i drugde – kaže nam Kuzmanović, skroman ali vredan mladić u potpunosti posvećen muzici. U tome, osim profesora, najveću podršku ima od roditelja koji se, reče, trude da mu budu uvek na usluzi, da pomognu prilikom putovanja, ohrabre u teškim trenucima, kada je potrebno svuda stići i obaveze završiti na vreme.

-Svaki susret sa dirkama vodi me u neki drugi, čarobni svet kojem sam težio od detinjstva. Zato sam prvo upisao i završio Osnovnu muzičku školu “Branko Smiljanić” u Gradiški, sada sam drugi razred srednje škole u Banjaluci a u mojim mislima već je Muzička akademija – otkriva Kuzmanović ambiciozne planove u svetu muzike, ispunjenom radošću i emocijama, gde on ima sve važniju ulogu. Klasična muzika, njegova opsesija nije adekvatno vrednovana u njegovoj sredini ali se Đorđe bori da je što više približi vršnjacima, teoretski i praktično ukaže na njene vrednosti.

-Muzika uvek može nadvladati, pobediti sve što je loše u društvu, osvetliti puteve umetnosti koji su često trnoviti ali njima je moguće hoditi. Važno je samo biti uporan, odrediti jasan cilj i boriti se da on što pre bude dosegnut – iznosi Kuzmanović svoju muzičku ali i životnu filozofiju. On koristi priliku da, osim roditelja, istakne i ključnu ulogu profesorice klavira Dijane Zrnić koja je veoma zaslužna za njegovo napredovanje, za sve veće uspehe. U istu kategoriju svrstava i druge svoje muzičke pedagoge Tanju Ristić iz Gradiške, Nevenu Popović i Vladimira Cvijića iz Beograda. Osim nastupa na takmičenjima, Kuzmanović naglašava i druge programe, koncerte u Prijedoru, Banjaluci, Sarajevu, Požarevcu, svečane akademije, nastupe na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, Dečjem kulturnom centru i Studentskom kulturnom centru u glavnom gradu Srbije.

Gradiška rasadnik talenata

Osim Đorđa Kuzmanovića, Gradiška je rasadnik mladih muzičkih talenata. Među njima su srednjoškolac Teodor Klisić koji je krajem maja imao solistički koncert na flauti, potom učenici OMP “Branko Smiljanić” Vasilije Pucar, Maja Tomić, Katarina Mihalenko, Iva Ristić, Alerksandar Štrbac, Dalibvor Vujičič, Nikolina Belenzada, Vuk Potkonjak, Marija Jovanić, Jovan Savić, Filip Mađaš i drugi.


MILAN PILIPOVIĆ

0