POTEKLA VODA SA ČESMI U GORNJOJ JURKOVICI


jurkovicSedamdeset domaćinstava u Gornjoj Jurkovici, najudaljenijem selu gradiške opštine, dobilo je u nedelju pitku vodu iz gradskog vodovoda.

Mićo Ristić, direktor KP “Vodovod”rekao je na svečanosti u ovom selu da su meštani Gornje Jurkovice decenijama čekali obezbeđenje kvalitetne vode u dovoljnim količinama.

-Ovo selo je na najvišoj nadmorskoj visini gradiške opštine. Razlika između grada, gde se nalaze naša vrela sa kojih crpimo vodu i ovog područja je 325 metara – naglasio je Ristić rekavši da je “Vodovod” izgradio 18 kilometara nove trase od Dušanova, sa brojnim prepumpnim stanicama i priključcima za potkozarska sela. Ukupna deonica od glavnog vodotornja u Žeravici pored Gradiške do Gornje Jurkovice iznosi rekordnih 35 kilometata.

Ovaj kapitalni projekat finansiran je kreditnim zaduženjem “Vodovoda”, pomoć Opštine i prilozima meštana. Priključak po jednom domaćinstvu košta 2.200 KM uz otplatu u više rata. Ukupna vrednost poslova u Gornjoj Jurkovici je 1.200.000 KM dok ukupan projekat vodosnabdevanja potkozarskih sela višestruko premašuje ovaj iznos. Meštani Gornje Jurkovice kažu da je ovo za njih istorijski dan jer će im voda olakšati život i svakodnevne potrebe. Rada Babić predsjednik Saveta MZ Gornja Jurkovica i Dragutin Laloš, predsednik Građevinskog odbora ističu nove perspektive života u ovom bezvodnom kraju.

-Nismo imali dovoljno vode, vrela i potoci leti presušuju a kvalitet ne zadovoljava potrebe. Mnogi su odavde davno otišli bez povratka, upravo zbog vode koju kantama donosili sa velike udaljenosti. Bila je to velika patnja za naše selo – rekli su Babić i Laloš nakon svečanog puštanja vodovoda.

Zoran Latinović, načelnik Gradiške naglasio je mnoštvu okupljenih Jurkovčana i njihovih komšija iz susednih sela, da je “izgradnja vodovoda zapravo doprinos Opštine razvoju i opstanku stanovništava u gradiškom kraju”.

-Ovim projektom ostvarujemo vekovni san meštana jer oni napokon imaju mogućnost stabilnog snabdevanja vodom tokom cele godine, posebno leti – naveo je Latinović. On je podsetio će u okviru projekta vodosnabdevanja celog Potkozarja vodu ove godine dobiti 1.500 domaćinstava.

 Na Vidovdan voda stigla u turjački kraj

U Trnovcu kod Turjaka “Vodovod” je 28. juna pustio u rad obnovljeni sistem koji će omogućiti vodosnabdevanje Mašića, Miljevića, Jazovca, Srednje i Donje Jurkovice, Grbavaca i Turjaka.

0