POVRATAK OMLADINE U ĆUKALE KOD SRPCAsrbac01 obnavljaju dom u cukalimaStanovnici srbačkog sela Ćukale stvaraju uslove za moderan način života u svome mestu, kako bi omladina ovde ostala.

Izgradili su vodovod, asfaltirali put kojim su spojeni sa 15 kilometara udaljenim centrom opštine, renovirali ambulantu, otvorili apoteku, otkupni magacin, uredili objekat osmogodišnje škole koju pohađa 120 učenika. U toku je obnova više društvenih objekata među kojima seoskog doma napuštenog pre nekoliko decenija.

 

-Za dom u Ćukalima stolariju je obezbedio UNDP, građevinski materijal donirala je opština Srbac a omladina iz ovog sela organizovala je radne akcije. Sada je posao pri kraju a masovna okupljanja su ovde već počela i to svakog vikenda – rekao nam je Drago Ćirić, načelnik opštine Srbac koji podržava aktivnosti oko 300 vrednih stanovnika Ćukala te ostalih naselja odlučnih da obezbede bolje životne perspektive.

Miloš Vukota, jedan od čelnika Mesne zajednice Ćukali kojoj gravitiraju sela Ilićani i Župski Razboj, kaže da je najviše mešatana angažovano u poljoprivredi. Oni se bave proizvodnjom žita i povrća, najviše krastavca, paprike i paradajza a jesenas je u ovom selu zasađeno i 40.000 msrbac02 milos vukota iz cukalaalina.

-Tokom poslednjih nekoliko godina ovde je mnogo urađeno na obezbeđenju uslova za mlade, za njihov ostanak u selu. To se pokazalo efiaksnim jer ovde imamo sve više mladih bračnih parova koji su se posvetili poljoprivredi – smatra Vukota. On kaže da život u Ćukalima uopšte ne zaostaje za gradom, odakle se deo njegovih komšija vratio u selo.

-Posle penzionisanja ili zbog gašenja preduzeća u kojima više nemaju posla ni plate, Ćukalčani koji su davno otišli odavde sada se vraćaju u rodno selo. Oni ovde obnavljaju zapuštena imanja, sade voće i povrće, uzgajaju živinu i stoku – ispričalo nam je nekoliko meštana koje smo upoznali u centru ovog pitomog i lepog sela.

 Obnovili mostove i nasipe

U desetak sela zahvaćenih prošlogodišnjim poplavama izgrađeni su ili popravljeni mostovi te podignuti nasipi na kanlima i rekama. Najviše je urađeno u Smajincima, Nožičkom i Dvorinama a ukupna vrednost je 200.000 KM.

Titovi borovi

U centru Ćukala najviše meštana nedeljom i praznicim odmara u hladovini visokih borova. Kažu da su ih zasadili u čast Josipa Broza Tita te da se niti jedan od ukupno 88 borova nije osušio.

0